23. maj 2024 14:23

Višković: Sporazum o mirnom razdruživanju pripremiće Vlada Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Višković: Sporazum o mirnom razdruživanju pripremiće Vlada Srpske

Foto: AP Photo/Armin Durgut

SREBRENICA- Vlada Republike Srpske će u narednih 30 dana sačiniti sporazum o mirnom razdruživanju koji će uputiti Federaciji BiH, rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

"Ovo nije secesija, mirno razdruživanje nije secesija", rekao je Višković nakon sednice Vlade Republike Srpske u Srebrenici i istakao da je razmatrana aktuelna situacija o rezoluciji o Srebrenici koja će danas biti razmatrana u Generalnoj skupštini UN.

On je istakao da se danas u Generalnoj skupštini UN pokušava nametnuti teza o genocidu u Srebrenici.

"Danas se pokušava u UN da kreira rezolucija o navodnom genocidu koji su počinili Srbi i da već od sutra budemo, kako to kažu u FBiH, 'genocidan narod'. Mi odbacujemo takvu tezu i nikada to nećemo prihvatiti", poručio je Višković.

On je istakao da je poražavajuće da Nemačka predlaže rezoluciju o "genocidu", kada se zna da je ona ta koja je počinila genocid.

"Da li se to Srebrenica izjednačava sa Aušvicem i Јasenovcem", upitao je Višković, prenela je RTRS.

On je rekao da je Vlada, na ovoj redovnoj sednici, razmatrala i informaciju o dosadašnjoj realizaciji projekta osnivanja specijalne bolnice "Guber" Srebrenica.

Sednici su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri iz Srpske u Savetu ministara, kao i načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica sa područja Birča i Podrinja.