6. februar 2023 16:03

FIBA izabrala Gasola za globalnog ambasadora Mundobasketa

Izvor: TANJUG

podeli vest

FIBA izabrala Gasola za globalnog ambasadora Mundobasketa

Foto: Shutterstock.com/Dana Gardner, arhiva

MIES - Legendarni španski košarkaš Pau Gasol izabran je danas za ambasadora Svetskog prvenstva, koje će biti održano ove godine u Indoneziji, Japanu i Filipinima, saopšila je Međunarodna košarkaška federacija (FIFA).

Gasol se kao globalni ambasador Mundobasketa priključio Argentincu Luisu Skoli, koji je pre četiri godine sa "gaučosima" u finalu izgubio od Španije (75:95).

Gasol je učestvovao na tri Mundobasketa, pet Olimpijskih igara i sedam Evropskih prvenstava. On je sa nacionalnim timom osvojio dva srebra i jednu bronzu na OI, kao i tri zlatne medalje i po dva srebra i bronze na EP. Sa selekcijom Španije osvojio je zlato na SP 2006. u Japanu, ali u pobedi u finalu protiv Grčke (70:47) nije igrao zbog povrede.

"Najteže je osvojiti SP. Pobedničkom timu su potrebni karakter i hemija, kao i saigrači koji će vas podići kada padnete. Ovo je velika čast za mene što sam deo tako velikog tima košarkaških legendi u ulozi ambasadora SP. Luis Skola je istinska legenda i jedan od mojih najtežih rivala", rekao je Gasol za zvanični sajt FIBA.

Svetsko prvenstvo će biti održano od 25. avgusta do 10. septembra u Indoneziji, Japanu i Filipinima.