4. april 2024 21:51

Košarkaši Olimpijakosa pobedom nad Crvenom zvezdom osigurali plasman u plej-of

Izvor: TANJUG

podeli vest

Košarkaši Olimpijakosa pobedom nad Crvenom zvezdom osigurali plasman u plej-of

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Košarkaši Olimpijakosa su pobedom nad Crvenom zvezdom u Areni rezultatom 89:86 u meču 33. runde Evrolige osigurali plasman u plej-of kolo pre kraja regularnog toka sezone.

Zvezda ima skor 11-22, a i pre ove utakmice se znalo da će sezonu okončati na 16. mestu. Olimpijakos ima skor 21-12 i obezbedio je direktan plasman u plej-of jer je bolji u međusobnom skoru od sedmoplasiranog Makabija, oba puta je ove sezone savladao izraelski klub.

Utakmica je počela minutom ćutanja za žrtve terorističkog napada u Moskvi 22. marta.

Gosti su mnogo bolje otvorili meč iako su bili lišeni pomoći srpskih reprezentativaca Nikole Milutinova i Filipa Petruševa. Izabranici Jorgosa Barcokasa su posle pet minuta vodili 10:2, ali se Zvezda brzo vratila i smanjila u jednom trenutku na 11:12. Do kraja deonice gosti su napravili novu seriju pa su posle 10 minuta imali plus devet (23:14).

U drugoj deonici Zvezda je zaigrala bolje pa se na poluvreme otišlo sa samo plus tri za Olimpijakos (42:39). Sredinom treće deonice bilo je 52:52, a u poslednjih 10 minuta se ušlo sa plus jedan za domaće (64:63).

Na 4.55 pre kraja Olimpijakos je vodio 75:69, ali je Zvezda trojkom Rokasa Gedratisa na 91 sekundu pre kraja smanjila na 81:82, a trojkom Adama Hange izjednačila na 84:84 47 pre kraja.

Najefikasniji igrač utakmice Mozes Rajt je trojkom 24 sekunde pre kraja doneo gostima 87:84, a zatim je Gedraitis promašio šut za tri za izjednačenje. Zatim je Naz Mitru-Long promašio dva bacanja, pa je Nemanja Nedović promašio šut za izjednačenje, ali je Džoel Bolomboj smanjio na 86:87 tri sekunde pre kraja.

Dva bacanja je zatim iskoristio Tomas Volkap za konačnih 89:86, Zvezda nije uspela ni da uputi šut za produžetak.

Bolomboj i Adam Hanga su dali po 19 poena za Zvezdu, Gedraitis je dao 16, a Nedović 15.

Olimpijakos je ka pobedi predvodio Rajt sa 20 poena, po 12 su dali Tomas Volkap i Kostas Papanikolau, a 10 Najdžel Vilijams-Gos.

U poslednjem kolu regularnog toka Evrolige Zvezda gostuje Efesu.

 

Jorgos Barcokas: Hvala na dočeku i atmosferi, utakmica je bila pravi rat

Trener košarkaša Olimpijakosa Jorgos Barcokas zahvalio se posle pobede nad Crvenom zvezdom u Areni (89:86) navijačima domaće ekipe na dočeku i atmosferi i istakao da je utakmica bila pravi rat.

Meč 33. kola Evrolige odigran je pred 15.456 navijača, a pristalice Crvene zvezde su aplauzima dočekali trenera grčkog kluba.

"Želim da se zahvalim na dočeku i atmosferi. Zvezda nije imala šanse da se plasira u plej-in, a na tribine je došlo 15 hiljada navijača. Sve su učinili da nas pobede, ovo je potrebni košarci. Utakmica je bila pravi rat. Zvezda nije odustajala, učinili su sve da dobiju meč, napadački su bili odlični, postigli su veliki broj poena i bili u utakmici svih 40 minuta", rekao je Barcokas na konferenciji za medije posle utakmice.

Grčki stručnjak je rekao da je ovo važna pobeda za njegovu ekipu.

"Zvezda ima kvalitet, veliki talenat poseduju Hanga, Teodosić i Nedović, a Bolomboj i Gedraitis su bili odlični takođe. Mučili smo se da zatvorimo utakmicu, ali uspeli smo na kraju. Ovo je jako teško gostovanje i velika pobeda za nas pred početak plej-ofa, teoretski smo obezbedili učešće u doigravanju", dodao je Barcokas.

 

Sferopulos: Pružili smo maksimum i borili smo se do samog kraja

Trener košarkaša Crvene zvezde Janis Sferopulos rekao je posle poraza od Olimpijakosa (86:89) da je njegova ekipa pružila maksimum i borila do kraja i dodao da nema zamerki na račun igrača. "Videli smo pravi derbi.

Borili smo se do samog kraja. Olimpijakos je bolje počeo. Unapredili smo ritam i u napadu i odbrani.

Pružili smo maksimum i nemam zamerki. Detalji su odlučili", rekao je Sferopulos na konferenciji za medije posle utakmice.

Zna grčki stručnjak šta je falilo da Zvezda dođe do pobede.

"Pre svega sreća u ovakvoj utakmici. Centar Olimpijakosa je pogodio trojku na nerešen rezultat. Mislim da moramo da unapredimo detalje na kraju, da budemo fokusirani u napadu i donesemo prave odluke u odbrani", dodao je trener crveno-belih.