2. novembar 2023 11:35

Streljaštvo: Arunovićeva, Zarićeva, Mikec i Grgić predstavljaju Srbiju u LŠ

Izvor: TANJUG

podeli vest

Streljaštvo: Arunovićeva, Zarićeva, Mikec i Grgić predstavljaju Srbiju u LŠ

Foto: Streljački savez Srbije

BUDIMPEŠTA - Budimpešta će u naredna dva dana biti domaćin Lige šampiona Evrope vazdušnim oružjem, a Srbiju će predstavljati selekcija u disciplini pištolj u sastavu Damir Mikec, Zorana Arunović, Dimitrije Grgić i Brankica Zarić, saopštio je danas SSS.

Na turniru u Budimpešti će učestvovati po četiri reprezentacije puškom i pištoljem. Na turnir su se kvalifikovale po tri najbolje selekcije na rang listama Lige šampiona, dok Mađarska kao domaćin ima zagarantovano učešće.

"Za rang listu se računaju bodovi dva najuspešnija takmičara i dve najuspešnije takmičarke iz svake zemlje na pojedinačnim godišnjim rang listama Evropske streljačke konfederacije, zaključno sa septembrom. Arunovićeva, Zarićeva, Mikec i Grgić su skupili ukupno 12.809 bodova. Italija je sa 12.942 boda na prvom, a Nemačka je zauzela treće mesto (12.696)", navode iz SSS.

Uz strelce Srbije će u Budimpešti biti treneri Jelena Arunović i Goran Mikec.

Srbija će se u polufinalu u petak sastati sa Nemačkom, a Italija će odmeriti snage sa Mađarskom. U subotu su na programu su mečevi za zlato i za bronzu.

"U svakom meču biće održana četiri duela (muški strelac broj jedan iz ekipe A protiv muškog strelca jedan iz ekipe B, ženski strelac broj jedan iz ekipe A protiv odgovarajuće takmičarke iz ekipe B, itd...). Posle svakog hica strelac sa boljim rezultatom dobija dva poena (ukoliko su izjednačeni svakom ide po poen). Pobeđuje takmičar koji prvi stigne do 16. poena i donosi jedan bod svojoj ekipi. Ukoliko se susret završi nerešeno (2:2), 'produžetak' meča koji će odlučiti pobednika biće susret miks parova", saopšteno je iz SSS.

"Takmičenje u Budimpešti je prvo međunarodno takmičenje posle mesec i po dana. Naši strelci su imali pauzu posle poslednjeg Svetskog kupa u sezoni, u Rio de Žaneiru i trenutno nisu na svom maksimumu, još podižu formu. Pritom, Brankica Zarić je dosta duže bila van vatrene linije, zbog porođaja. Međutim, verujem i da su i ostali timovi na sličnom nivou forme. Svi su u planu imali pauze i odmore u periodu posle Svetskog kupa u Rio de Žaneiru, završenog sredinom septembra, posebno zato što je LŠ naknadno uvrštena u kalendar", izjavio je sportski direktor SSS Dragan Marković.

Italija je favorit protiv Mađarske, dok je susret Srbije i Nemačke derbi polufinala.

"Prognoze su nezahvalne, kako zbog toga što je iza svih strelaca pauza, tako i zbog sistema bodovanja. Nije bitno da li je strelac ostvario dobar ili loš hitac, već da li je bio bolji od rivala. Ponekad i loš hitac može da donese dva poena. U svakom slučaju, naš tim je konkurentan, može da se bori za plasman u finale. Sve ekipe koje su se kvalifikovale su za respekt. Naš prvi rival, Nemačka, ima nekoliko odličnih strelaca pištoljem", zaključio je Marković.