10. februar 2024 12:25

Američki Superbol iz godine u godinu potvrđuje da je jedan od najvažnijih sportskih događaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Američki Superbol iz godine u godinu potvrđuje da je jedan od najvažnijih sportskih događaja

Foto: AP Photo/Charlie Riedel

VAŠINGTON - Čuveni Superbol, finalna utakmica za ovogodišnji trofej lige američkog fudbala (NFL), biće odigran sutra, a boriće se branioci titule, igrači Kanzas Siti Čifsa i San Francisko Fortinajnersa.

Superbol iz godine u godinu potvrđuje da je jedan od najvažnijih sportskih događaja u SAD i za mnoge Amerikance je poput nacionalnog praznika.

Ovogodišnji meć između dve najbolje ekipe NFL na stadionu u Las Vegasu biće prilika da se gledaoci širom SAD okupe i uživaju u sportu, ali i u nastupima poznatih muzičara na poluvremenu utakmice, kao i svemu što donosi atmosfera koja okružuje "spektakl nad spektaklima", prenosi Glas Amerike.

Prvi Superbol održan je 1967. godine i od tada je popularnost ovog događaja samo rasla, toliko da je u velikoj meri izašla van granica sporta, ali i Sjedinjenih Američkih Država i verovatno predstavlja jedan od najjačih izvoznih proizvoda Amerike.

Prema podacima NFL-a, prošle godine je samo minut prenosa Superbola gledalo više od 183 miliona ljudi u Americi.

"Kad već prodaju reklame za astronomske cene, oglašivači su počeli da ih prave specijalno za Superbol. Reklame su često zasnovane na temama oko fudbala. Bile su zaista spektakularne u smislu većeg budžeta, zanimljivije, pametnije, zabavnije i to je sve više počelo da se primećuje", navodi profesorka Univerziteta Sirakjuz, En Ozborn.

Profesor Martin Konvej podseća da je bilo čak i rasprava u SAD da dan posle Superbola bude proglašen za praznik.

"To je zato što postoji toliko interesovanje i umor posle Superbol žurki i svih kulturoloških aspekata tog događaja. Bukvalno se ništa drugo ne dešava interesantno u ovoj zemlji tokom dana kada je Superbol. Sve ostale sportske lige se sklanjaju sa puta, ne takmiče se sa tim. Nema drugih velikih događaja. Superbol je postao više od igre", kaže Konvej.

Dugo očekivani meč između Kanzas Siti Čifsa i San Francisko Fortinajnersa biće prikazan u 190 zemalja, uz podsticaj američkog Stejt departmenta.

"U suštini ceo svet dobija pristup Superbolu", rekao je za Rojters izvršni potpredsednik NFL Piter O'Rajli.

Koliko se u Americi priča o predstojećoj utakmici u Las Vegasu, toliko javnost posvećuje pažnju i vezi igrača Čifsa Trevisa Kelsija i muzičke superzvezde Tejlor Svift.

Sagovornici Glasa Amerike ocenjuju da će ova sportsko-muzička romansa doprineti još većoj popularnosti američkog fudbala i doneti novu dimenziju Superbolu.