16. jul 2023 20:05

Alkaraz posle skoro pet sati borbe savladao Đokovića i osvojio Vimbldon

Izvor: TANJUG

podeli vest

Alkaraz posle skoro pet sati borbe savladao Đokovića i osvojio Vimbldon

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

VIMBLDON - Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je titulu na Vimbldonu, nakon što je danas posle skoro pet sati borbe u finalu savladao Novaka Đokovića 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4.

Alkaraz, koji ima samo 20 godina, osvojio je prvi trofej u Londonu, a drugi na gren slemovima, nakon što je slavio i prošle godine na US Openu u Njujorku.

Ujedno, sprečio je 16 godina starijeg srpskog tenisera da osvoji osmu titulu i petu uzastopnu na Vimbldonu i "zaustavio" ga na 23 gren slema. Takođe, sačuvao je prvo mesto na ATP listi, a u međusobnom skoru sada vodi 2:1.

Početak meča najavljivao je potpuno drugačiji ishod, Đoković je ubedljivo dobio prvi set i mnogi si pomislili da će lako do titule, pogotovo što je do ovog meča imao skor 78-0 na Vimbldonu kad osvoji prvi set.

Ipak, Španac se stabilizovao u drugom setu, a Đoković grešio više nego obično (propustio set loptu u taj-brejku), što je Alkaraz iskoristio i izjednačio u setovima.

Na krilima izjednačenja ubedljivo je osvojio treći set, Đoković je uzvratio u četvrtom i onda na početku petog desio se verovatno ključni momenat meča - promašaj zicera Đokovića na brejk lopti za 2:0.

Alkaraz je svoju priliku iskoristio i sačuvao servis do samog kraja, posebno dobro je odigrao odlučujući gem i ispisao istoriju tenisa.