24. januar 2023 21:07

Novi Sad: Milan Đurić na proslavi kineske Nove godine u okviru manifestacije „Karavan prijateljstva na putu svile“

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Sad: Milan Đurić na proslavi kineske Nove godine u okviru manifestacije  „Karavan prijateljstva na putu svile“

Foto: TANJUG/GRAD NOVI SAD/ VLADIMIR ZUBAC

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa direktorom Instituta za pojas i put Bojanom Lalićem i ministrom savetnikom u ambasadi Kine u Srbiji Tianom Jišuom prisustvovao je danas proslavi kineske Nove godine na otvorenom u okviru manifestacije „Karavan prijateljstva na putu svile“.

Novi Sad je jedan od pet gradova u Srbiji u kome se, u saradnji Vlade Srbije, ambasade NR Kine i Instituta za pojas i put, organizuje ta manifestacija.

U okviru svečanog otvaranja upriličen je vatromet, a učesnici su potom obišli štandove na Trgu slobode gde se održava "Festival ukusa Pojas i put".

''Veliko mi je zadovoljstvo što se u Novom Sadu obeležava proslava kineske Nove godine koja ima i humanitarni karakter. Novi Sad ima tradicionalno dobre odnose sa kineskim gradovima, pobratimi smo sa Čangčunom više od 40 godina, i na taj način doprinosimo dobrim odnosima naše dve države. Imati pouzdane prijatelje je bogatstvo koje se mora čuvati. Nadam se da će čelično prijateljstvo naroda Kine i Srbije biti još snažnije u godinama koje su ispred nas. Našim kineskim prijateljima koji slave Novu godinu želim puno zdravlja i porodičnog mira. Neka im ova godina Zeca donese blagostanje, dugovečnost i sreću'', rekao je gradonačelnik Đurić.

Ministar savetnik u ambasadi Kine Tian Jišuo čestitao je svima lunarnu godinu Zeca istakavši da mu je drago što Srbija ove godine obeležava kinesku Novu godinu u Novom Sadu, uz još četiri grada, i dodao da se nada da će ova tradicija nastaviti da se širi i u budućnosti.

Direktor Instituta za pojas i put Bojan Lalić naglasio je da ta manifestacija odražava duh multinacionalnosti i multietničnosti Novog Sada, po kojem je nadaleko poznat.

Na Trgu slobode su večeras postavljeni kamioni u kojima će biti pripremana kineska tradicionalna jela, a posetioci će moći da probaju i specijalitete iz nekoliko zemalja „Pojasa i puta“, odnosno italijansku, grčku i srpsku kuhinju.

Konzum-vaučeri za hranu koštaju 200 dinara, a sav prihod je namenjen organizaciji Crvenog krsta Novog Sada.