10. februar 2023 13:11

Penzionerka Ljiljana Stamenković: Hvala državi na pogodnostima za bolji životni standard

Izvor: TANJUG

podeli vest

Penzionerka Ljiljana Stamenković: Hvala državi na pogodnostima za bolji životni standard

Foto: Shutterstock.com/Ground Picture, ilustracija

BEOGRAD - Penzionerka Ljiljana Stamenković iz Beograda je danas, na skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji, zahvalila državi na svemu što čini za penzionere kako bi njihov životni standard bio bolji.

Ona je na skupu u Palati Srbija, kojem je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, rekla da je ponosna građanka Srbije i da o našoj zemlji nije teško lepo govoriti.

"Nju smo testamentom ostavili mladima, u njoj smo sazrevali, borili se za nju i ona za nas, stvarali porodice, radovali se unucima, u njoj smo završili svoj radni vek. Godine su nas stigle, dobili smo svi status penzionera i od naše zemlje dobijamo pogodnosti za bolji životni standard - povećanje penzija, dodela vaučera, novčane naknade, besplatni gradski prevoz...", navela je Stamenković.

Izrazila je "duboku" zahvalnost za sve što država čini za penzionere.

"Od Sekretarijata za socijalnu zaštitu Beograda imamo izuzetnu saranđu i podršku gde u dnevnim centrima i klubovima za stare imamo svoj mali svet, a vama koji koračate iz Srbije u veliki svet baklja slobode naše zemlje vam je predata, u njoj su tekovine Srbije o hrabrim precima i poruke budućim generacijama da bez slobode i sloge nema napretka", rekla je Stamenković.

Ona je pročitala strofu jedne svoje pesme koja glasi:

"Tebi, Srbijo, uvek pesme pišem da svako bude sit, slobodan, srećan. Daj svim ljudima mir u duši da nam život bude dostojan i vredan".

Skup povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbije zamišljen je kao mesto susreta starih i mladih, pa se tako obratila i studentkinja doktorskih studija medicine Jelena Bukarac.

Ona je rekla da joj je velika čast i zadovoljstvo što je danas dobila priliku da bude glas mladih i dodala da za njih ovo nisu prvi susreti sa starima.

Između ostalog, navela je da će tek kada mladi i stari jedni druge budu bolje razumeli, međugeneracijski jaz postati samo razlika u brojevima.

"Želimo da ostanemo u našoj zemlji i da joj se odužimo za sve što je učinila za nas, da zajedno sa našim prethodnicima, ostavimo bolje osnove za one koji dolaze posle nas", rekla je Bukarac.

Skupu su, između ostalog, prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić...

Skup je održan u sali "Jugoslavija", ispred koje su bili postavljeni promotivni štandovi koje je predsednik Vučić posetio, a među njima i štand banke "Poštanska štedionica".

Takođe, tu su bili i štandovi Fonda PIO, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, JP "Pošta Srbije", Službenog glasnika, Dunav osiguranja, Turističke organizacije Srbije i Udruženja banja Srbije.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model koji je uspostavio tadašnji nemački kancelar Oto fon Bizmark, a u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

To je u većini evropskih zemalja i sada jedini model državnih penzija.

Devedesetih je na području bivše Jugoslavije doživeo krizu, a početkom 2.000-ih urađena je velika reforma penzijskog sistema koja je, između ostalog, podrazumevala uvođenje dobrovoljnog penzijskog osiguranja.