17. mart 2023 15:43

Agencija za bezbednost saobraćaja: Uspešno realizovan opštinski nivo projekta "Pažljivkova smotra" za školsku 2022/2023.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Agencija za bezbednost saobraćaja: Uspešno realizovan opštinski nivo projekta "Pažljivkova smotra" za školsku 2022/2023.

Foto: Agencija za bezbednost saobraćaja

BEOGRAD - Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je danas da je na teritoriji Srbije uspešno realizovan opštinski nivo projekta "Pažljivkova smotra" za školsku 2022/2023. godinu.

Dodaju da su opštinske smotre organizovane u 71 lokalnoj samoupravi i na njima su, pored dece takmičara, učestvovali i njihovi drugari koji su kao publika učili o pravilnom i bezbednom ponašanju saobraćaju.

Ističu da su kroz vršnjačku edukaciju i druženje, deca na zabavan način učila o saobraćaju, a sve uz podršku vaspitača, učitelja i roditelja.

"Upravo njihovo aktivno uključivanje u rad sa decom je najvažnije za podizanje nivoa saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece. Deca su pokazala znanje u poznavanju saobraćajnih znakova, pravila saobraćaja i bezbednog učešća u saobraćaju kroz različite igre koje su prilagođene njihovom uzrastu", navodi se u saopštenju Agencije.

Kako su dodali, za razliku od školske smotre, na kojoj je oko 90.000 dece radilo testove, na opštinskoj smotri su se nadmetale četvoročlane ekipe koje predstavljaju svoje obrazovne ustanove.

"Ekipe čine deca koja su na školskim smotrama pokazala različit nivo znanja, a izbor članova izvršen je putem softvera tako što se u svakom timu nalaze, kako deca sa najviše osvojenih bodova, tako i deca sa najnižim nivoom saobraćajnog znanja kako bi učili jedni od drugih", ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da je u okviru projekta "Pažljivkova smotra" za školsku 2022/2023. godinu, saveti za bezbednost saobraćaja su u saradnji sa predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja realizovali opštinske smotre u periodu od 27. februara, gde su poslednje opštinske smotre završene 17. marta 2023. godine.

"Saveti za bezbednost saobraćaja i osnovne škole su se potrudile da sama scenografija gde je realizovana opštinska smotra podseća na saobraćaj, čime je deci dodatno predstavljen značaj bezbednog učestvovanja u saobraćaju," stoji u saopštenju Agencije za bezbednost saobraćaja.

Opštinske smotre su realizovane u: Kovačici, Trgovištu, Vršcu, Sremskim Karlovcima, Merošini, Požarevcu, Kragujevcu, Novoj Crnji, Čoki, Subotici, Aranđelovcu, Batočini, Kladovu, Varvarinu, Lučanima, Babušnici, Kovinu, Bojniku, Lebanu, Topoli, Kruševcu, Šapcu, Bačkoj Palanci, Sremskoj Mitrovici, Bajinoj Bašti, Velikom Gradištu, Bačkom Petrovcu, Aleksincu, Ivanjici, Surdulici, Vrnjačkoj Banji, Pruboju, Prijepolju, Čačku, Petrovcu na Mlavi, Svilajncu, Staroj Pazovi, Obrenovcu, Srbobranu, Majdanpeku, Trsteniku, Vranju, Užicu, Ćićevcu, Starom gradu, Surčinu, Vrbasu, Adi, Zemunu, Paraćinu, Ljuboviji, Nišu, Čajetini, Kanjiži, Baču, Lapovu, Sokobanji, Arilju, Beloj Palanci, Bečeju, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Dimitrovgradu, Doljevcu, Kosjeriću, Vladimircima, Rači, Malo Zvorniku, Vladičinom Hanu, Golupcu i Mionici.