23. mart 2023 06:47

Javna rasprava o Nacrtu izmena Zakona o dualnom obrazovanju danas u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Javna rasprava o Nacrtu izmena Zakona o dualnom obrazovanju danas u Novom Sadu

Foto: Shutterstock.com/Slobodan Kunevski, ilustracija

NOVI SAD - Javna rasprava o predloženom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, biće održana danas u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine u Novom Sadu.

Što se tiče predloženih izmena, na sajtu PKS navode izmenu po pitanju uključivanja poslodavaca u dualno obrazovanje.

Reč je o pojednostavljivanju postupka akreditacije, tako da se umesto prethodnog iskazivanja interesovanja poslodavca, odmah podnosi zahtev za akreditaciju uz program realizacije učenja kroz rad, što skraćuje postupak akreditacije.

Kako se navodi, predloženo je i uvođenje mogućnosti da se poslodavci udruže u Alijansu kako bi više poslodavaca koji pojedinačno nemaju uslove za ostvarivanje svih ishoda učenja, mogli da obuhvate sve ishode učenja iz plana i programa nastave i učenja.

Iz PKS ističu da se kroz dosadašnju primenu Zakona o dualnom obrazovanju pokazalo da postoji prostor za unapređenje kvaliteta i obima realizacije učenja kroz rad i pojednostavljivanje postupka uključivanja poslodavaca u dualno obrazovanje.

Ministarstvo prosvete, u cilju pripreme Nacrta zakona, obrazovalo je radnu grupu u kojoj su predstavnici svih relevantnih institucionalnih činilaca koji učestvuju u dualnom obrazovanju.

Ministarstvo, Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija pozivaju sve poslodavce kao i stručnu javnost da se upoznaju sa tekstom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, kao i da daju svoje predloge i sugestije.

Javna rasprava počela je 17. marta i trajaće do 6. aprila.

Kako je najavljeno na sajtu Privredne komore Srbije služba za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore organizovaće dva online sastanka, na kojima će biti predstavljene sve predložene izmene.

Jedan online sastanak biće 28. marta, a drugi 3. aprila.