9. april 2023 13:15

Crkva u selu Božica renovirana uz pomoć ministra Tončeva i opštine Surdulica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Crkva u selu Božica renovirana uz pomoć ministra Tončeva i opštine Surdulica

Foto: Shutterstock.com/shinobi, ilustracija

BOŽICA - Crkva u selu Božica iz 1895. godine renovirana je uz pomoć ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novice Tončeva i opštine Surdulica.

„Ponosan sam na svetinju koja se nalazi u mom rodnom selu Božica. Crkva sagrađena 1895. sada je dobila kompletno renoviranje spoljašnjosti, sa očuvanim izvornim zvonikom iz godine izgradnje, zahvaljujući opštini Surdulica i uz moju ličnu pomoć. Do sada, prvi put je delimično renovirana 1998. nakon toga 2000. oluci su dodatno sređeni 2012. Posvećena je svetim apostolima Petru i Pavlu, a specifična je jer je trobrodna građevina sa tri kupole", rekao je ministar.

Kako je saopšteno iz ministrovog kabineta, crkva sadrži 42 ikone iz 1895. na ikonostasu majstora Georgi Jakovljev Zograga, a kupole su freskopisane kao i zidovi, dok se u porti nalaze grobovi ktitora, vojnika i uticajnih meštana.

"U crkvi se nalazi galerija za hor i arhijerejski tron. Starešina crkve i nadležni paroh je Protojerej Zoran Stojanov. Sve do devedesetih godina bila je centar duhovnih, verskih, kulturoloških pa i političkih okupljanja i dešavanja, a siguran sam da će u tom maniru i nastaviti“ , rekao je ministar Tončev.