12. maj 2023 16:01

Vladimir Pavićević: U momentima tragedija solidarnost je ključna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Pavićević: U momentima tragedija solidarnost je ključna

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U ovim momentima, ključna stvar je solidarnost sa onim ljudima koji su najdirektnije pogođeni tragedijom, rekao je danas politički analitičar Vladimir Pavićević povodom tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu.

"U Crnoj Gori smo imali dan žalosti i sve vreme se i priča o tome u srpskoj ambasadi u Podgorici. Otvorena je bila i knjiga žalost, tu su se upisali i novi predsednik Crne Gore, ministri u vladi. Iz Crne Gore postoji solidarnost u punoj meri i naravno sve što može odave da posluži kao neka vrsta podrške, pomoći, tu smo", izjavio je Pavićević za K1.

 

Prema rečima Pavićevića, trebalo bi konstantno ponavljati da nasilje nije dobro, kao ni društveno legitimno.

"Gde god se pojavi nasilje, makar i na niskom nivou, malog inteziteta, odmah da se reaguje, da se upozoravaju ljudi. Ja mislim da jedan stav, u odnosu na to da nasilje nije dobro, da je to neprimreno, da je to nelegitimno u društvu, politici, u državi, to neka stvar koja bi valjala da se ponavlja i koja treba da se podrazumeva", ocenio je Pavićević.

On je istakao da su u momentima tragedije ključne stvari za društvo u Srbiji zajedništvo i dijalog.

"Mislim da su u ovom momentu dve reči ključne. Jedna reč je zajedništvo, u najtežim momentima mislim da treba potencirati na zajedništvu i onom što nas povezuje. Druga reč je dijalog, najstrpljiviji mogući dijalog i naročito između onih koji su možda najudaljeniji jedni od drugih", istakao je Pavićević.

Momenti tragedije, kako navodi Pavićević, treba da utiču na ljude kako bi prevazišli različitosti, što se, prema njegovim rečima, moglo videti na primeru u Crnoj Gori nakon višestrukog ubistva na Cetinju.

"Ovi momenti treba da posluže upravo tome da makar za neko vreme, zanemarimo to usmerenje ka različitostima i da potenciramo to jedinstvo. To je bila poruka u Crnoj Gori, ja vidim da se to ipak pojavljuje kao poruka sada u Srbiji i mislim da treba na toj poruci i insistirati", ocenio je Pavićević.

Pavićević je naveo da društvo treba da se ugleda na primerima herojstva, koji će se, kako on zaključuje, pozitivno afirmisati.