7. jul 2023 14:54

Poverenica Brankica Janković i Populacioni fond UN potpisali Memorandum o razumevanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poverenica Brankica Janković i Populacioni fond UN potpisali Memorandum o razumevanju

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i direktor Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Srbiju Džon Kenedi Mosoti potpisali su Memorandum o razumevanju, saopštila je Kancelarija poverenice.

Memorandum se odnosi na nastavak saradnje u vezi sa zaštitom od diskriminacije i unapređenjem ravnopravnosti, posebno društvenih grupa koje su u većem riziku od diskriminacije.

Poverenica je rekla da se borba za ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava tiče celog društva i da mora imati visoko mesto na listi prioriteta javnih politika, jer je društvo jako koliko i njegovi najslabiji članovi, navedeno je u saopštenju.

"Saradnja Poverenika, kao centralne nezavisne državne institucije nadležne za zaštitu od diskriminacije, i UNFPA biće realizovana kroz niz aktivnosti u cilju poboljšanja položaja naših najstarijih sugrađana, kojima smo posvećeni na nacionalnom i lokalnom nivou, u cilju edukacije i uključivanja mladih u suzbijanje diskriminacije kroz mrežu vršnjačkih edukatora Panela mladih, kao i za unapređenje prava žena i devojčica u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i suzbijanja onlajn nasilja kroz kampanju Bodirajt", istakla je Janković.

Direktor UNFPA je ocenio da memorandum stvara odličnu bazu za dalje zajedničke napore i predstavlja nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti.

"Sledeće godine obeležava se 30 godina od usvajanja Programa akcije Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju, i stoga je važno da zajednički ojačamo napore i radimo na stvaranju okruženja u Srbiji u kojem svako može da ispuni svoj puni potencijal", naveo je Kenedi Mosoti.

U saopštenju se podseća da se svake godine u Srbiji dogodi oko 30 slučajeva femicida, a prema dostupnim istraživanjima, oko 60 odsto žena u Srbiji doživi neku vrstu nasilja od svoje 15. godine.

Prema podacima koje je objavila Kancelarija Poverenice, tek jedna od pet žena u Srbiji koristi modernu kontracepciju, a naročite napore potrebno je uložiti u edukaciju mladih, pripadnika romske populacije i drugih grupa.

O sve prisutnijem rodno zasnovanom nasilju na internetu govore i ankete prema kojima se 78 odsto ispitanica ne oseća bezbedno u virtuelnoj sferi, iako provode više od tri sata dnevno u onlajn prostoru, ističe se u saopštenju.

Svaka peta osoba u Srbiji je starija od 65 godina, sa projekcijama da će do 2041. godine ovaj udeo porasti na 24 odsto.

Prema rezultatima izveštaja o položaju starijih osoba koji je sproveo Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku UNFPA, više od polovine starijih u Srbiji oseća se diskriminisano.

Potrebno je kontinuirano delovanje kako bi se promovisala i zaštitila prava svakoga od nas i osiguralo da niko ne bude izostavljen, zaključili su potpisnici Memoranduma.