9. jul 2023 10:57

Ljiljana Ivanjac: Vlasnici da se obavezno informišu o uslovima vođenja ljubimaca u inostranstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljiljana Ivanjac: Vlasnici da se obavezno informišu o uslovima vođenja ljubimaca u inostranstvo

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Načelnica Odeljenja za inspekcijske poslove Uprave za veterinu Ljiljana Ivanjac, rekla je da je, pre putovanja u inostranstvo sa ljubimcima, neophodno da se vlasnici raspitaju o uslovima ulaska životinje u tu zemlji, jer nisu pravila ista za članice EU, zemlje regiona ili neke egzotične destinacija.

Kako je Ivanjac rekla za Tanjug, sve neophodne informacije o pravilima putovanja tj. izlasku iz zemlje sa ljubimcem, vlasnici mogu dobiti na sajtu Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede ili na brojeve telefona, ali i u 25 upravnih okruga tj. veterinarskih inspekcija u njima.

 

"Ono što važi za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu i zemlje koje nisu članice EU, a nalaze se u okruženju, jeste da kućni ljubimci sa vlasnikom mogu preći granični prelaz, uz tzv. pasoš za životinje. U tom pasošu postoje podaci koji moraju biti čitko napisani, da se jasno vidi ko je vlasnik životinje i da jasno bude unešena vakcinacija protiv besnila i čip životinje. Sve životinje moraju biti čipovane. Ono što je bitno je da 24 sata pre puta životinja mora biti pregledana od strane veterinara, koji će izdati potvrdu da je zdrava i da može da putuje", objasnila je Ivanjac.

Ljubimce ostaviti u registrovanim pansionima; cena zavisi od vrste usluge

Ljiljana Ivanjac, kazala je danas Tanjugu da, ako putujete i odlučite da kućnog ljubimca ostavite na čuvanje, to treba da poverite registrovanim pansionima za ovu vrstu usluge.

Kako je naglasila Ivanjac, pored ljubavi je potrebno da neko ko se bavi ovim poslom bude i stručan i ispoštuje sve zakonske obaveze.

 

Ivanjac je rekla da panson mora da ima odgovarajući prostor, objekat, jer se pansionom ne može nazvati neko dvorište koje ne priliči životinji, potrebna je hrana, voda, nega i veterinarska nega, i da tu bude neko obučen za postupanje prema životinji.