22. jul 2023 21:40

Kanjon Jerme: Spasioci uspeli da povređenog planinara spuste na bezbedno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kanjon Jerme: Spasioci uspeli da povređenog planinara spuste na bezbedno

Foto: Tanjug video

PIROT - Pripadnici Gorske službe spasavanja (GSS) uz asistenciju vatrogasno-spasilačke jedinice iz Pirota i pripadnika Radio kluba Pirot, kasno večeras uspeli su da teško povređenog planinara na Greben planini, u kanjonu reke Jerme, u izuzetno zahtevnom i opasnom terenu, spuste uz pomoć nosila na bezbedno, nakon čega će mu biti ukazana medicinska pomoć.

Akcija je još uvek u toku, a kako je Tanjugu kazao Bojan Božić iz Radio kluba Pirot, reč je o izuzetno zahtevnoj akciji spasavanja na terenu, koji bi se mogao opisati kao izuzetno opasan i gotovo potpuno neprohodan.

''Momcima iz Gorske službe spasavanja koji volonterski rade izuzetno opasan i krajnje human posao treba odati ogromno priznanje. Naime, teško povređeni planinar, koji je imao otvoreni prelom ključne kosti, spušten je sa izuzetno opasnog terena, uz nadljudske napore ljudi iz GSS. Dva naša člana, pirotska radioamatera, mladi momci Jovan Jončić i Lazar Milošević takođe su sa njima i po poslednjim informacijama kojima raspolažemo, akcija će biti uspešno privedena kraju, i nadamo se da će povređeni planinar posle ukazane lekarske pomoći biti dobro'', kaže Božić.

Iz GSS su prethodnos saopštili da akciju spasavanja sprovodi šest spasilaca iz stanice Niš.

Kanjon Jerme spada među najuže kanjonske useke u Evropi i nalazi se na oko 30 kilometara od Pirota.