28. jul 2023 13:49

Aleksandra Ljubović: Najčešće žrtve trgovine ljudima su žene i deca, važna je prevencija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Ljubović: Najčešće žrtve trgovine ljudima su žene i deca, važna je prevencija

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Za prvih šest meseci ove godine identifikovane su 34 žrtve trgovine ljudima, dok je za celu prošlu godinu bilo ukupno 62 žrtve, a među najugroženijima su žene i deca, rekla je danas direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubović.

 

Ljubović je dodala da su najugroženije žene, skoro 80 odsto, devojčice od 13 i 14 godina, kao i deca i istakla da je najviše zastupljena seksualna eksploatacija - 29,7 odsto, zatim radna- 27 odsto, a slede prosjačenje i prinuda na izvršenje krivičnih dela sa po 16,2 odsto, kao i prinudni brakovi - 10,8 odsto.

"Borba protiv trgovine ljudima ima multisektorski pristup i svi smo tu vrlo angažovani i Centar kao ustanova koja se bavi prevencijom i zaštitom žrtava trgovine ljudima, nikako ne bi mogla da pruža pomoć bez pomoći drugih instituacija, pre svega Ministrstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, tužilaštva, drugih ministarstava, nevladinog sektora, Crvenog krsta....", rekla je ona.

 

Kako je naglasila ona, Srbija ne toleriše nikakvu vrstu nasilja i imamo nulta stopu tolerenacije na nasilje.

Ljubović je dodala da u sklupu Centra se nalazi i prihvatilište koje je van Beograda za urgentni prijem žrtava trgovine ljudima.

"Tamo se smeštaju žene i devojčice iznad 16 godina i tamo mogu da borave do šest mesci. To je momenat kada se izvače iz lanca trgovine ljudima, a kada se izvuku onda se traži drugi vidi smeštaj ili povratak u porodicu", dodala je ona.

Miroslav Jovanović iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima rekao je da je najviše prijava ove godine stiglo iz MUP-a, više od 43 odsto.

Kako je naglasio, te prijave su najpotpunije jer sadrže veliki broj podataka i po njima se identifikuju žrtve trgovine ljudima.

U poslednje dve godine, rekao je on, dobijaju i prijave od Zaštitnika građana, što ranije nije bio slučaj.

 

Jovanović je dodao da je sistem obrazovanja jako važan i saradnja sa njim i istakao da je prošle godine iz ovog sistema došlo 10 prijava.

"To je važno, jer su to prijave koji stižu rano na koje možemo da reagujemo pre nego što dođe do eksploatacije", dodao je on.

Prema njegovim rečima, povećan je broj prijava radne eksploatacije - 2022. godine je bilo između pet i šest odsto, dok je ove godine za prvih šest meseci taj procenat već - 27 odsto, kao i da su žrtve uglavnom bez obrazovanja, prihoda i imovine.

 

"Prosečna ukupna starost žrtve je 23,6 godina - muškaraca 27,5 odsto, žena 21,6 odsto. U fazi eksploatacije otkrije se više od 50 odsto slučajeva, dok u ranoj fazi vrbovanja samo 10 odsto, pa je zbog toga vrlo važna prevencija i saradnja svih institucija. Žene se pre svega primoravaju na pružanje seksualnih usluga, a muškarci se najviše iskorišćavaju radno i kroz prinudu na vršenje krivičnih dela - stariji muškarci radno, dečaci na krađe ili dilovanje narkotika", dodao je on.

Rukovodilac Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima u MUP-u, Nenad Simić apelovao je na sve prisutne, pre svega na predstvanike državnih organa da pojačaju svoje aktivnosti i da krenu u realizaciju određenih preporuka, kako riport (report) izveštaja iz SAD tako i GRETE iz Saveta Evrope.

"Da napomenem da je MUP dao veliku podršku ovoj brobi, kako od strane ministra, tako i kabineta direktora. Podrška Zaštinika građana mnogo znači. Podrška MUP-u u ovoj borbi se ogleda, što je ovu Kancelariju postavila u kabinet policije i dobili smo određeno proširenje sistematizacije i kapaciteta ove kancelarije", naglasio je on i dodao da su ova Kancelarija i MUP preuzeli već korake ka rešavaju problema u ovoj oblasti.

 

Kako je dodao očekuje se da prvi sastanak radne grupe za izradu strateškog dokumenta u ovoj oblasti bude 29. avgusta.

"Podršku daje i kabinet premijerke Srbije Ane Brnabić i prvi korak koji je načinjen je izbor Saveta za borbu protiv trgovine ljudima o strane vlade Srbije", dodao je on.

Mirjana Nikolić iz kabineta Zaštitnika građana je rekla da oni kao institucija deluju preventivno i da učestvuju u svim procesima, kao i da će početkom marta doneti prvi poseban izveštaj za oblast trgovine ljudima u Srbiji.

"Ova vrsta zločina ne poznaje granice i ne bira uzrast i pol, žrtve i trgovina ljudima predstavlja neoprostivo kršenje osnovnih ljudskih prava i moralnih vrednosti koje svaki čovek na zemlji zaslužuje. Naša odgovornost je da se suprostavimo i radimo zajedno", dodala je ona.

 

Koordinator programa za borbu protiv trgovine ljudima Crvenog krsta Srbije, Jelena Anđelić istakla je da je njihov primarni zadatak da proširi informacije o problemu postojanja trgovine ljudima, pre svega preko mreže vršnjačkih edukatora koji ovu poruku prenose deci i mladima širom Srbije.

Ona je dodala da je važno da deca pre svega shvate poruke koje im se prenose radi sopstevene zaštite.

"Treba da se zna koja je osoba ili institucija koja ima autoritet i pruža pomoć. Važno je da prepoznamo rizične situacije, da ih zamislimo, na primer kada ostanu sami kod kuće, to je prva rizična situacija, kako da se ponašaju kada prvi put sami putuju ili traže posao", dodala je ona.

 

Volonter Crvenog krsta, Đorđe Puzović je rekao da žrtva može biti svako i da previše informacija danas ostavljamo na internetu, kao i da sve te informacije mogu da se zloupotrebe.

"Jedan od najčešćih načina su oglasi za posao, prijavljivanje putem oglasa može biti opasno, jer se nude nerealni uslovi i to osobu koja traži već posao i u teškoj je životnoj situaciji može da ubaci u taj lanac trgovine ljudima", ocenio je on.

Trener na programu protiv trgovine ljudima i volonterka Crvenog krsta Danijela Pavlović je dodala da se radi sa svim starosnim grupama i da je važno pre svega da se obrati pažnja na decu.

 

"Važno je da uh uputimo kako da se zaštite u neprijatnim situacijama, kada im nepoznata osoba nudi slatkiš na ulici da ne uzimaju, ili ih pozove u automobil da ne ulaze. Ne treba da otvaraju vrata nepoznatim osobama. Studente i srednjoškolce savetujemo kako da na najsigurniji način pronađu posao", dodala je ona.