19. septembar 2023 13:12

Dr Snežana Jovanović: Simptomi korona virusa slični kao ranije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dr Snežana Jovanović: Simptomi korona virusa slični kao ranije

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Pulmolog u laboratoriji "Vatreno oko" Snežana Jovanović izjavila je da su simptomi korona virusa u ovom talasu slični kao u prethodnom periodu, kada su se pacijenti uglavnom javljali sa temperaturom, bolovima u grlu, glavoboljom.

"Ako govorimo o simptomima oni su slični onim simptomima koji su se javili u prethodnim talasima, dakle povišena temperatura koja može i ne mora da se javi kod svih pacijenata, bolovi u guši, glavobolja, jeza, drhtavica, malaksalost, pojedini pacijenti imaju kašalj i može se kod pojedinih pacijenata javiti osip po koži", rekla je Jovanović za Tanjug.

Pacijenti se, prema njenim rečima, žale i na poremećaj sluha, čula ukusa i mirisa.

Na pitanje da li podvrsta 'Pirola", koja se pominje u medijima, trenutno cirkuliše u Srbiji, Jovanović kaže da je trenutno najzastupljenija vrsta "Eris", koja je detektovana u više od 57 zemalja u svetu, prvi put u februaru ove godine.

"Pirola je detektovana negde u 11-12 zemalja, pretpostavljam da je ima i u našoj zemlji, ali još uvek nije potvrđena. Slični su simptomi, ali ono što je karakteristika svake varijante i podvarijante SARS CoV-2 virusa je da nastoje da se prilagode, da prežive. Pirola ima negde preko 30 mutacija više nego Eris i nego Kraken koji je bio do prošle godine prilično dominantan", rekla je Jovanović.

Jovanović je navela da postoji povećanje broja zaraženih u prethodnom periodu, ali ne toliko kao ranije.

Dnevno je, kako kaže, laboratorija "Vatreno oko" radila oko 3.600 pi-si-ar testova dnevno, a sada 60-70.

"Procenat pozitivnih je oko 20 odsto. To nije razlog za brigu, ali bi ljudi trebalo da se zaštite, da nose maske, posebno ako se radi o starijim osobama i bolesnim, koji mogu da dobiju težu sliku", rekla je ona.

Upitana da li se može očekivati pooštravanje mera prevencije, Jovanović napominje da će to zavisiti od epidemiološke situacije koja se mora procenjivati na dnevnom i nedeljnom nivou.

Jovanović je podsetila da se testiraju osobe koje imaju neke znake infekcije, prvo antigenskim testom, a potom, ako je on negativan, a osoba ima simptome, onda se radi pi-si-ar test.