26. decembar 2022 11:30

Prof. Dragan Povrenović: Nišava razblažila amonijak, ne bi trebalo da postoji opasnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prof. Dragan Povrenović: Nišava razblažila amonijak, ne bi trebalo da postoji opasnost

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor sa Katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Dragan Povrenović izjavio je danas da trenutno ne bi trebalo da postoji opasnost po životnu sredinu posle akcidenta sa amonijakom u Pirotu, jer je najveći deo tog jedinjenja razblažen nakon što je dospeo u Nišavu.

"Stanovnici su u ovom trenutku sigurno bezbedni, jer je došlo do razbvlaženja amonijaka, ali u momentu kada je došlo do izlivanja povećale su se koncentracije u samoj vodi, a već koncentracije od 0,5 odsto mogu izazvati fatalne posledice po živi svet u reci", rekao je Povrenović za Tanjug.

 

Napomenuo je da je amonijak ipak brzo razblažen u reci i da ne bi trebalo da predstavlja problem ni za vodoizvorište, ali i da ipak nije poznato kolika je količina ovog jedinjenja iscurela.

"Kod Pitrota Nišava ima protok od 15 kubnih metara vode u sekundi, što znači da za minut protekne 1.000 kubika vode, što dalje znači da je pri tim temperaturama moglo da se apsorbuje oko 770 tona amonijaka. Ovde smo imali sreće što je jedna cisterna skliznula i dospela u reku, da se nije širio nekotntrolisano atmosferom, jer je on lakši od vazduha i brzo se širi. Ovde je srećna okolnost prvo što nije došlo do eksplozije, a zatim i što je on razblažen u reci", istakao je Povrenović.

Dodao je kako sada treba pratiti koncentracije amionijaka u Nišavi i biti na oprezu, ali da je siguran kako on ne može da ugrozi vodoizvorište.

"Nadam se da je gradski štab reagovao brzo, da su obavljenja merenja i da će nam ona biti predstavljena, jer je to najvažnije, da vidimo čega je i koliko bilo u kom trenutku", istakao je Povrenović.

Naveo je da je reč o klasičnom tehničko-tehnološkom akcidentu, kakav je predviđen procenom rizika koja je urađena u Ministarstvu zaštite životne sredine i da se takve stvari neminovno događaju kada postoji proizvodnja, promet i skladištenje opasnih hemijskih materija.

"Amonijak vrlo burno reaguje sa vodom i u velikim količinama se rastvara u vodi, ali zbog toga što je to izrazito egzotermna reakcija, što znači da oslobađa veliku količinu topolote, dolazi do isparavanja amonijaka i vode, tako da amonijak jednim delom ode u vodu, a drugim delom u vazduh. Tako da, beli dim koji se sinoć video iznad Pirota nije samo amonijak, već vodena para", objasnio je Povrenović.