28. septembar 2023 13:07

Poverenik za informacije od javnog značaja: Raste značaj prava na slobodan pristup informacijama, ali i zloupotreba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poverenik za informacije od javnog značaja: Raste značaj prava na slobodan pristup informacijama, ali i zloupotreba

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležen je danas u Beogradu, a poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je da u našoj zemlji raste svest građana o značaju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, ali da raste i zloupotreba tog prava.

Marinović je naveo da od početka primene zakona i zaštite tog prava u Srbiji od 2004. godine, raste značaj prava ali da uporedo raste i zloupotreba tog prava.

"U početku je to išlo stidljivo, ali s godinama raste broj predmeta i kod Poverenika, raste broj zahteva prema svim organima vlasti u Srbiji , samim tim i broj žalbi, a raste i interesovanje i znanje o značaju prava i načinima njegove zaštite", naveo je on.

Kada je reč o zloupotrebi prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, Marinović ukazuje da je uzelo maha u poslednjih godinu dana i da je to počelo da guši i otežava ostvarenja prava.

"To dovodi do velikih posledica po budžet Srbije, kroz budzzete organa vlasti, pa i poverenika, ali i otežavanja ostvarenja prava, jer je sada mnogo više zzalbi i zahteva pred poverenikom, zbog čega poverenik usporeno rešava zbog velikog priliva takvih žalbi", naveo je on.

Dodao je da će se primeniti sve zakonske mere koje su na raspolaganju da se zloupotreba smanji, počev od promene zakona koji reguliše tu oblast.

Marinović je naveo da je o tome već razgovarao sa ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandrom Martinovićem, kao i da je dobio podršku i od različitih ministara da se promeni zakon, jer su organi pod njihovom vlašću preoterećeni zahtevima, koji, pojašnjava, nisu zahtevi za slobodnim pristupom informacijama od javnog značaja, nego samo ispunjavanje forme.

"Imate pet, šest , deset građana koji podnose istovrsne zahteve istovrsnim organima vlasti, a onda kada ne dobiju odgovor ili dobiju onaj kojim nisu zadovoljni angažuju advokate i podnose žalbe. Problem je što oni podnose zahteve materijalno najslabijim organima vlasti, a koji su najbrojniji u Srbiji", objasnio je Marinović.

Šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu naveo je da je zadatak državnih i lokalnih organa da omogućavaju građanima pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

"Ove godine moramo da istaknemo to pravo ponovo, jer je pristup ovim informacijama značajan i za upravu i za demokratiju", naveo je on.