19. oktobar 2023 19:12

Pokrajinska vlada podržava rad 22 manjinska lista na devet jezika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrajinska vlada podržava rad 22 manjinska lista na devet jezika

Foto: AP VOJVODINA

BAČKI PETROVAC - Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević izjavila je da Pokrajinska vlada kontinuirano podržava rad 22 manjinska lista na devet jezika, navodeći da je i ove godine je za te namene izdvojeno 490 miliona dinara, što je skoro udvostručen iznos u odnosu na sredstva iz 2016. godine, koja su tada iznosila 260 miliona dinara.

„ Na taj način jasno je definisan stav aktuelne Pokrajinske vlade u cilju očuvanja nacionalnog identiteta svih nacionalnih manjina, jer se tako neguju jezik i pismo, a samim tim i tradicija, kultura i običaji. Jedinstven smo primer u svetu kako se čuva multinacionalna sredina“, istakla je Miloševićeva i čestitala u ime Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata 79 godina postojanja Novinsko-izdavačke ustanove „Hlas ljudu“", navela je ona u Bačkom Petrovcu na obeležavanju 79. godišnjice osnivanja Novinsko-izdavačke ustanove „Hlas ljudu“.

Ona je rekla da se direktnim subvencionisanjem ovih listova iskazuje visok stepen odgovornosti za njihovo nesmetano izdavanje, ukazavši na to da je ovakav model finansiranja jedinstven ne samo u regionalnim, već i u evropskim okvirima.

U okviru svečanosti organizovana je i panel diskusija „Mediji nacionalnih manjina u digitalnom svetu – izazovi i rešenja“, u kojoj su učestvovali direktor „Mađar soa“ Marta Varju i direktor portala te izdavačke kuće Arpad Dioši, direktor NIU „Ruske slovo“ Boris Varga, direktorka „Hrvatske riječi“ Zlata Vasiljević, glavni i odgovorni urednik „Libertatee“ Valentin Mike, kao i direktorka mesečnog lista „Ridne slovo“ Nada Petrović.

Učesnici su tokom diskusije razmenili mišljenja o potencijalnim problemima, prisutnosti tradicionalnih medija na aktuelnim društvenim mrežama, kao i o izazovima u informisanju manjinskih medija i njihovom prilagođavanju savremenom dobu i standardima.

Na današnjem panelu prisutne je pozdravila i Milana Arnjaš Radić, direktorka NIU „Hlas ljudu“, kao i domaćin skupa povodom obeležavanja godišnjice ove ustanove.

Nakon toga resorni sekretar Dragana Milošević uručila je godišnje nagrade novinarima i dopisnicima nedeljnika „Hlas ljudu“ i omladinskog časopisa „Vzlet“, navedeno je u saopštenju Pokrajinske vlade.