27. oktobar 2023 14:03

Obeležena 78. godišnjica dobrovoljnog davalaštva krvi u Vojvodini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležena 78. godišnjica dobrovoljnog davalaštva krvi u Vojvodini

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE / ANDREJ PAP

NOVI SAD - Zavod za transfuziju krvi Vojvodine obeležio je danas 78. godišnjicu postojanja, a iz te ustanove podsećaju da pokrajina ima 29.000 redovnih dobrovoljnih davalaca krvi i 54.000 jedinica prikupljenih na godišnjem nivou, što gotovo u celosti pokriva potrebe zdravstvenih ustanova u Bačkoj, Banatu i Sremu.

Prikupljene jedinice krvi u najvećoj meri koriste se za hirurške programe, kao i za lečenje hematoloških i onkoloških pacijenata, a česte su i situacije kada je hitno da se pribavi veliki broj jedinica u kratkom vremenskom roku i zato je potrebno neprestano podsticati ljude na takav humani čin, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da bi bez dobrovoljnih davalaca krvi bilo nemoguće pružiti odgovarajuću zdravstvenu zaštitu građanima, tako da njihova dela doslovno spasavaju živote.

"Nužno je animirati što veću populaciju na ovakav čin i pronaći što adekvatniji oblik pažnje i poštovanja prema humanima koji nesebično pomažu onima kojima je pomoć najneophodnija", rekao je on.

Gojković je naglasio da je Pokrajinska vlada u prethodnom periodu obezbedila najmoderniju opremu, kao i posebna namenska vozila za potrebe Zavoda za transfuziju krvi, pomoću kojih se prikuplja krv za zdravstveni sistem Vojvodine, te da predstoji rekonstrukcija i dogradnja objekta Zavoda, pošto se završava projektno-tehnička dokumentacija.

U znak zahvalnosti za podršku akcijama koje sprovodi Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, danas su pojedincima, opštinskim organizacijama Crvenog krsta, kompanijama, školama i fakultetima u Holu Pokrajinske vlade uručena priznanja uz obostrane želje da dobrovoljnih davalaca krvi bude što više.