30. oktobar 2023 14:11

Tamara Vučić na konferenciji u Kairu: Mladost je naš najvažniji resurs

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tamara Vučić na konferenciji u Kairu: Mladost je naš najvažniji resurs

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

KAIRO - Mladost je naš najvažniji resurs, a poštovanje je osnova prijateljstva Srbije i Egipta, poručila je danas supruga predsednika Srbije Tamara Vučić u svom govoru na otvaranju 26. Konferencije Arapsko-afričke investicione i međunarodne saradnje u sedištu Arapske lige u Kairu.

Tamara Vučić je ovogodišnja počasna predsednica Konferencije, koja se održava pod sloganom "Mladi, centar održivog razvoja...mogućnosti i izazovi", u organizaciji Unije arapskih žena investitora, pod pokroviteljstvom egipatske vlade i Arapske lige.

Kako je gospođa Vučić navela u svom govoru, mladost je najvažniji resurs i drago joj je što joj je ova Konferencija posvetila više pažnje.

"Danas je u svetu milijardu i osamsto miliona mladih koji imaju između 10 i 24 godine i oni čine najveću generaciju mladih u istoriji. Možemo li zamisliti uticaj koji ovaj deo čovečanstva može imati ako nađemo načina da ih motivišemo. Naš zadatak je da im pomognemo, da ih podržimo, ohrabrimo, motivišemo i usmerimo, oslanjajući se ne samo na njihovu brojnost, već na njihov svež i drugačiji pogled na svet, na nesputani tok misli svojstven samo mladosti. Nema sumnje da su nam promene neophodne. I to ne promene koje ćemo doneti mi, sa našim načinom razmišljanja koji je već doveo do stanja koje svedočimo, već jedan potpuno novi koncept, jedna promena paradigme našeg bivanja koju su sposobni doneti jedino oni koji tek dolaze na scenu svetskih dešavanja", rekla je Vučić.

Dodala je da su promene neminovne, ali promene koje su nužne su one koje donose boljitak i napredak, kako u pogledu održivog razvoja tako i u pogledu razvoja međuljudskih odnosa i razvoja civilizacijske matrice uopšte.

"Možemo li misliti o održivom napretku i odnosu prema čovekovoj okolini danas i ovde, kad u našoj neposrednoj okolini čovek udara na čoveka, a konflikti koji mogu imati kataklizmične posledice se razgorevaju svuda po svetu? Neka ovo pitanje ostane da odzvanja među nama, jer ono nije tema ovog skupa, ali nije moguće govoriti o napretku, a ignorisati činjenicu da sam tehnološki napredak, bez razvoja civilizacije i duhovnog napretka, ne može svet dovesti do mira i blagostanja", rekla je gospođa Vučić.

Izrazila je nadu da će civili u Gazi preživeti i da će svet biti u stanju da garantuje bezbednost i miran život svoj nevinoj palestinskoj deci.

Tamara Vučić je poručila da je odnos međusobnog poštovanja osnova prijateljstva Srbije i Egipta.

"Nakon četrdeset godina je Beograd imao čast da ugosti prijatelja i predsednika Egipta. Ja sam sigurna da sadašnja etapa naših odnosa u kojoj se u najskorije vreme očekuje potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, predstavlja tek jedan isečak mnogo dužeg puta bratskih odnosa koje svakodnevno negujemo. Ovo potvrđuje i činjenica da je od maja ove godine, u kojoj obeležavamo 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ponovo otvorena direktna aviolinija Er Srbije između Beograda i Kaira koja će dodatno približiti dva naroda", podsetila je Tamara Vučić.

Istakla je da joj je posebna čast da se obrati u sedištu Arapske lige, regionalne organizacije za koju Tamara Vučić kaže da decenijama posvećeno radi i doprinosi izgradnji boljeg, stabilnijeg i tolerantnijeg sveta.

"Ovom prilikom, posebno bih istakla posvećenost i značajnu ulogu dugogodišnjeg sekretara Arapske lige Abu Gejta, iskrenog i osvedočenog prijatelja Republike Srbije i srpskog naroda", rekla je gospođa Vučić i dodala da je ponosna što Srbija tradicionalno neguje bliske i prijateljske odnose sa članicama Arapske lige, utemeljene na međusobnom razumevanju i uvažavanju.

Navela je da joj je drago što može da se obrati u svojstvu počasnog predsednika Konferencije Unije arapskih žena investitora, za koju kaže da ima nemerljivu ulogu u promociji ženskog preduzetništva i rekla je da ima posebno poštovanje za napore Arapske lige u cilju unapređenja položaja žena, osnaživanja mladih i zaštite prava dece.

Vučić je ocenila da nam je danas više nego ikada potrebno međusobno uvažavanje i razumevanje, kako na ličnom nivou, tako i na nivou naroda, religija, ideologija.

"Zato bih volela da danas, sa ovog mesta, pošaljemo poruku mira i saradnje, kako bismo se vratili razgovoru, konstruktivnom zajedničkom radu u cilju očuvanja života na planeti, našem zajedničkog domu, te ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja", rekla je gospođa Vučić.

Zahvalila se na pozivu za učešće na Konferenciji predsednici Unije arapskih žena investitora Hodi Galal Jasi, za koju je istakla da je sjajna poslovna žena, posvećena majka, čiji životni put inspiriše i budi divljenje i poštovanje.

Pozdravni govor održala je i predsednica Unije arapskih žena investitora i predsednica Konferencije dr Hoda Galal Jasa, a pored njih, govore su održali i predstavnici egipatske vlade i Arapske lige.

Nakon govora, Tamari Vučić je uručena i Plaketa kao počasnoj predsednici 26. Konferencije Arapsko-afričke investicione i međunarodne saradnje.

Nakon toga, govornici i zvanice su se okupili za zajedničku fotografiju.

Konferencija se održava od 30. oktobra do 3. novembra, otvorena je u sedištu Arapske lige, dok će ostatak konferencije i izložba biti održani u Šarm El-Šejku.