6. decembar 2023 22:37

Nataša Bašić: Preventiva je ključ u borbi protiv raka dojke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nataša Bašić: Preventiva je ključ u borbi protiv raka dojke

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme, a ključ je u redovnim pregledima dojke, zbog čega je kompanija "Dunav osiguranje" kreirala polisu koja u prvi plan stavlja preventivnu zaštitu.

U Beogradu je održana konferencija "Ja to mogu" u organizaciji Udruženja "Žena uz ženu" koja je posvećena značaju prevencije u borbi sa rakom dojke, a iz kompanije "Dunav osiguranje" Nataša Bašić rekla je za Tanjug da kompanija pruža podršku tom udruženju već pet godina, jer imaju zajednički cilj da se žene više angažuju u brizi o svom zdravlju.

"Za slučaj ostvarenja rizika oboljevanja od kancera pripremili smo ciljani proizvod 'Cancer protection', odnosno osiguranje za slučaj oboljevanja od raka", rekla je ona.

Dodala je da je u slučaju ugovaranja te polise osiguranja obezbeđena naknada osiguraniku, u slučaju da se dijagnostikuje kancer u periodu trajanja osiguranja.

"Novčani iznos te naknade se kreće u rasponu od 500.000 do pet miliona", navela je ona.

Pored finansijske podrške, Bašić je objasnila da ta polisa podrazumeva i stručnu podršku koja se ogleda u drugom lekarskom mišljenju, koje je obezbeđeno od multidisciplinarnog tima lekara, a koje je potpuno besplatno za osiguranika i dobija se iz medicinskih centara u svetu.

"Ono oko čega su svi stručnjaci saglasni jeste da su preventivni pregledi najvažniji i pravi korak u borbi protiv kancera dojke. Komforan i efikasan način zakazivanja lekarskog pregleda i njegovog sprovođenja moguće je uz posedovanje polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja", rekla je ona.

Dodala je da je zakazivanje svih pregleda pa i sistematskog jednostavno i da se može realizovati putem kontakt centra.

"Ova polisa podrazumeva vanbolničko i bolničko lečenje, kao osnovno pokriće, koje podrazumeva obavljanje osnovnih specijalističkih kontrolnih pregleda, spovođenje laboratorijskih analiza i dijagnostičkih procedura, kao i zbrinjavanje hitnih stanja" navela je Bašić.

Bašić je rekla i da polisu mogu da ugovore fizička lica za svoje potrebe ili članove svoje porodice, kao i poslodavci za svoje zaposlene.

Jedna od osnivača Udruženja Žena uz ženu Marija Lakić navela je da karavan "Budi hrabra, pregledaj se" već tri godine obilazi gradove širom Srbije, sa ciljem da žene obave besplatne ultrazvučne preglede, što je obezbeđeno u saradnji sa kompanijom "Dunav osiguranje".

Dodala je da je ove godine karavan obišao 30 gradova i da je urađeno 3.265 pregleda, od čega je dijagnostifikovano 68 promena koje ukazuju na kancer.

"U saradnji sa Dunav osiguranjem i u 2024. godini nastojaćemo da obezbedimo ženama besplatne preglede i edukaciju, kao i da utičemo na njihovu svest", rekla je ona.