27. januar 2024 17:24

Na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici i u školama na KiM svečano obeležen Sveti Sava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici i u školama na KiM svečano obeležen Sveti Sava

Foto: Tanjug video/TV MOST

KOSOVSKA MITROVICA - Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i u školama na Kosovu i Metohiji danas je svečano obeležena školska slava, Sveti Sava.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležio je praznik Svetog Save rezanjem slavskog kolača i prigodnim programom na Fakultetu tehničih nauka.

Obaveza današnjih generacija je da neguju duh svetosavlja koji jeste duh zajedništva, naglasio je dekan Jordan Radosavljević obraćajući se brojnim studentima i gostima, među kojima je bila i delegacija Univerziteta u Beogradu na čelu sa rektorom prof. dr Vladanom Đokićem.

Radosavljević je naglasio da je Univerzitet u Beogradu uvek bio putokaz i svetionik Univerzitetu u Prištini, koji se oduvek trudio da dostigne tamo uspostavljene kriterijume, prenosi TV Most.

"Želim da verujem, kao i svi mi, da ćemo našeg Svetog Savu slaviti još dugo, dugo godina na našem fakultetu, na našem univerzitetu, u našoj Kosovskoj Mitrovici", naglasio je Radosavljević.

Na sastanku rektora i dekana, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić istakao je da za taj univerzitet druga država sem Republike Srbije ne postoji i izrazio nadu da će saradnja sa univerzitetima u Srbiji biti još intenzivnija.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić rekao je da Univerzitet u Beogradu drži širom otvorena vrata za kolege i studente sa Kosova i Metohije, ali što je još važnije, na sve načine snažno podržava rad i opstanak Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

"Želimo i pomagaćemo i ubuduće u tome da ostane jedan od najjačih stubova opstanka Srba na svom Kosovu i Metohiji“, istakao je Đokić.

Savindan je obeležen i u OŠ “Sveti Sava” i školi za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur" u severnom delu Kosovske MItrovice, a hramovna slava crkve Sveti Sava u južnom delu Mitrovice proslavljena je u prisustvu velikog broja vernika, prenosi Radio Kosovska Mitrovica.

Praznik Svetog Save obeležen je svečanom liturgijom i rezanjem slavskih kolača i u manastiru Gračanica, kao i u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici i u OŠ Sveti Sava u Sušici, prenosi RTV Gračanica.

U Prizrenu je Sveti Sava obeležen u crkvi Svetog Đorđa, a potom i akademijom u prizrenskoj Bogosloviji, a prisustvovali su i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

"Kao što se u svim srpskim sredinama i u svim školama na Kosovu i Metohiji slavi Sveti Sava tako se i ovde u našem carskom Prizrenu proslavlja. Ovde sam da u svoje lično ime, u ime Vlade Republike Srbije i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, rektoru, profesorima i učenicima čestitam ovaj veliki praznik i da im se ujedno zahvalim što su u najtežim trenucima svojom požrtvovanošću i upornošću uspeli da održe nastavni kadar i redovnost nastave", rekla je Parlić.

Istakla je da su učenici Bogoslovije u Prizrenu ponos države Srbije.

Liturgiju u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu služio je vladika Teodosije, koji je u besedi istakao da treba da sledimo put Svetog Save.

"Svuda se danas peva Svetom Savi 'Uskliknimo s’ ljubavlju' i mi budući da živimo u teškim vremenima kada je teško biti i Srbin i pravoslavac ovde na Kosovu i Metohiji u vremenu u kome živimo, i mi svedočimo ko smo, šta smo i šta treba da budemo, da bi bili dostojni puta Hristovog, puta Svetog Save", rekao je vladika Teodosije, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Sveti Sava je obeležen i u OŠ "Janko Jovićević" u Goraždevcu, u prisustvovalo je oko 100 meštana Goraždevca i okolnih sela, prenosi Radio Goraždevac,

Savindan je proslavljen i u Orahovcu, a liturgiji u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice prisustvovalo je stotinak vernika.