2. februar 2024 22:38

Kritike novinarskih organizacija i OEBS zbog presude u slučaju Ćuruvija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kritike novinarskih organizacija i OEBS zbog presude u slučaju Ćuruvija

Foto: Shutterstock.com/Tavarius, ilustracija

BEOGRAD - Više novinarskih organizacija i OEBS kritikovali su danas odluku Apelacionog suda u Beogradu, koji je preinačio prvostepenu osuđujuću presudu i pravosnažno oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti od optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da je srpsko pravosuđe pokazalo nemoć ovakvom odlukom, dodajući da je oslobađajuća presuda za ubistvo Ćuruvije bila ''šok''.

''Udruženje novinara Srbije šokirano je oslobađajućom presudom Apelacionog suda u Beogradu u slučaju atentata na Slavka Ćuruviju iz 1999. godine. UNS ukazuje da je poslednjom u nizu odluka srpsko pravosuđe pokazalo institucionalnu nemoć i da za ubice ubice novinara i njihove nalogodavce nema nikakve kazne'', navode oz UNS.

Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, oslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija ''Lokal Pres'', Slavko Ćuruvija Fondacija i KUM Nezavisnost), i mreža SafeJournalist (Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore) poručili su da ''država pokazuje da nije sposobna ili ne želi'' da reši slučajeve ubistva novinara.

Iz Koalicije dodaju da država na taj način ''šalje poruku novinarima da ih država neće zaštititi'', pošto je reč o jedinom slučaju ubistva novinara u Srbiji koji je dospeo do suda i nije okončan osuđujućom pravosnažnom presudom.

U njihovom saopštenju ističe da je odugovlačenje u istragama ubistava novinara ''manir koji pokazuje da država Srbija zapravo ne želi da se suoči sa ovim zločinima i kazni počinioce'' i dodaje da se novinari u Srbiji ''inače osećaju nebezbedno'', što pokzauju, kako se navodi, međunarodni i domaći izveštaji o slobodi medija.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu poručili su da su ''zatečeni'' presudom Apelacionog suda.

''Činjenica da ovaj slučaj ostaje nerešen 25 godina nakon što je ovaj hrabri novinar ubijen krajnje je uznemiravajuća. Nekažnjivost za ovaj težak zločin ne samo da je izuzetno bolna za Ćuruvijinu porodicu i kolege, već je i duboko razočaravajuća za celo srpsko društvo. Pravi test društva zasnovanog na vladavini prava je kako ono omogućava ostvarivanje pravde, posebno onima koji se izlažu riziku kako bi podržali vrednosti slobodne štampe'', navela je Ribeiro.

Bratu je istakao da ''nekažnjavanje zločina'' doprinosi negativnoj percepciji javnosti u pogledu ostvarivanja pravde i poštovanja propisanih pravila i procedura.

''Misija radi na ispunjavanju obaveza preuzetih u okviru OEBS-a i sprovođenju Medijske strategije Vlade Srbije za period 2020-2025. godine i zakonodavstva u skladu sa međunarodnim standardima kako bi se unapredili bezbednost novinara/ki i sloboda medija u Srbiji'', poručio je Bratu.

Ribeiro i Bratu podsetili su na obavezu koju je, saglasno Odluci Ministarskog saveta OEBS-a u Milanu o bezbednosti novinara iz 2018. godine, preuzelo svih 57 država učesnica OEBS-a, uključujući Srbiju, da ''preduzimaju delotvorne mere kako bi okončale nekažnjivost zločina nad novinarima i novinarkama'', dodajući da današnja presuda otvara ''ozbiljna pitanja u pogeldu vladavine prava''.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu osudjujuću presudu i pravosnažno je oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti od optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

U odsustvu neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić izvršioci ovog krivičnog dela, Apelacioni sud je našao da nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe, objavljeno je danas na sajtu tog suda.