7. februar 2024 13:18

Karađorđevići donirali bolnicama aparate za skrining sluha novorođenčadi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Karađorđevići donirali bolnicama aparate za skrining sluha novorođenčadi

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD – Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević svečano su danas uručili donaciju novih aparata za skrining sluha predstavnicima 10 bolnica u Srbiji koji će omogućiti otkrivanje problema sa sluhom kod novorođenčadi i pomoći da takva deca normalno razvijaju jezičke sposobnosti, budu socijalizovana na istom kognitivnom, emocionalnom i govornom nivou kao i njihovi vršnjaci.

Uručivanje aparata zahvaljujući kojima nijedno dete iz porodilišta neće izaći bez proverenog statusa sluha, obavljena je u Kraljevskom dvoru uz podršku Ministarstva zdravlja, koje je predstavljao državni sekretar Aleksandar Milošević, kao i predstavnika ambasade Kanade u Srbiji Dejvida Morgana.

Princ Karađorđević zahvalio je humanitarnoj organizaciji iz Kanade Lajflajn na donaciji aparata za dobrobit dece, u skladu sa zajedničkom vizijom pružanja preko potrebne podrške unapređenju zdravstvene zaštite novorođenčadi i dece širom Srbije.

Državni sekretar Milošević donaciju i rad Fondacije ocenio je kao veliki doprinos zdravstvenim ustanovama, posebno što se njihova pomoć odnosi na čitavu Srbiju.

Aparate su dobili opšte bolnice iz Aleksinca, Valjeva, Vrbasa, Vranja, Vršca, Kikinde, Paraćina, Požarevca, Smedereva i Ćuprije.

Dejvid Morgan, predstavnik ambasade Kanade, naglasio je da je značaj donacije ogroman jer blagovremeno otkrivanje problema pomaže da deca mogu rano da počnu da razvijaju govor, a samim tim i socijalni i emotivni život.

Opremom pružamo deci veću šansu da se razvijaju na pravilan način, rekao je on i naglasio da zajedničkim radom deci može da se obezbedi bolja budućnost.

Predstavnik Kraljevskog komiteta za skrining sluha, lekar Zoran Komazec naglasio je da aparati omogućavaju merenje aktivnosti slušnih ćelija u unutrašnjem uhu.

"Urođena nagluvost i gluvoća se dešava kod jednog do tri deteta na 1.000", rekao je on i dodao da se često problem kasno otkriva u trećoj ili četvrtoj godini.

Neonatalni skring omogućava da sva novorođenčad izlaze iz porodilišta sa statusom sluha i da se bebe kod kojih je otkriven problem upućuju u audiološke centre.

"Imperativ je da se dijagnoza uspostavi do trećeg meseca, sa šest treba početi nošenje aparata. Kod onih kod kojih ni aparat ne pomaže nešto kasnije se ugrađuje implant, koji omogućava deci da u najaktivnijem periodu moždanih aktivnosti iskoriste potencijale", rekao je on i naveo da kao epilog ranog otkrivanja problema dobijamo decu čiji je govor jednak ili gotovo jednak sa vršnjacima koji normalno čuju.

Osnivač Lajflajn Kanada princeza Katarina naglasila je da je procedura skrininga sluha za novorođenčad i malu decu od najveće važnosti.

Verujem da nijedna novorođena beba ne sme da napusti bolnicu bez trominutnog testa sluha, rekla je princeza i dodala da čvrsto veruje da svaka bolnica treba da ima mogućnosti da radi taj test.

"Aparati koje danas doniramo omogućiće brz, tačan i neinvazivan pregled sluha novorođenčadi, za tri minuta, a što će značajno poboljšati mogućnost ranog otkrivanja tegoba i pravovremene intervencije", rekla je princeza Katarina i dodala da je njihova dužnost da uvek budu tu za narod Srbije i Republike Srpske.

Princeza Katarina i Kraljevski odbor za skrining sluha, konstantno apeluju na važnost korišćenja opreme za ranu dijagnostiku u svim porodilištima, kako bi se problemi sa sluhom uočili u periodu kada ranom intervencijom i pravilnim tretmanom može da se obezbedi kvalitetniji život.