15. februar 2024 15:18

Nastup Orkestra policije kod Spomenika Karađorđu povodom Sretenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nastup Orkestra policije kod Spomenika Karađorđu povodom Sretenja

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Povodom Dana državnosti Srbije, danas je u Karađorđevom parku održana svečanost na kojoj je policijski orkestar, u pratnji basiste Mihaila Šljivića, intonirao himnu Srbije.

Svečanost je počela nešto nakon 14 časova kod Spomenika Karađorđu, a pored himne "Bože pravde", sopran Vesna Đurković je u pratnji orkestra izvela i rodoljubivu numeru "Oj Srbijo mila mati".

 Srbija danas slavi Dan državnosti - Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu i proglašenje Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Za Sretenje su vezana dva događaja - prvi je Narodni zbor u Orašcu 1804. na kojem je doneta odluka o dizanju ustanka, a drugi je usvajanje Sretenjskog ustava na velikoj Narodnoj skupštini u Kragujevcu 1835. godine.

Prvi i Drugi srpski ustanak 1804. i 1815. godine, postupno su doveli do obrazovanja novovekovne srpske države.

Karađorđevom bunom 1804. godine zapravo je započeo talas postupnih oslobađanja svih balkanskih naroda od Turske, što je trajalo tokom čitavog narednog veka.

Srpska revolucija, započeta Karađorđevom bunom na Sretenje 1804. godine, uspešno je okončana decenijama potom, pored drugog zahvaljujući mudrosti i veštini knjaza Miloša Obrenovića.

Sretenje je odabrano za Dan državnosti Srbije i zbog činjenice da je 1835, na taj dan, u Kragujevcu, donet prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan – Sretenjski.

Njegov tvorac je Dimitrije Davidović, a ustrojen je po uzoru na najslobodoumnija ustavna rešenja onovremenog sveta, poput Francuske i Belgije, dok većina zemalja ondašnje Evrope nije ni imala ustave.