16. februar 2024 09:48

Istoričar Predrag Marković: Najveći utisak jučerašnje proslave Dana državnosti je disperzija praznika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Istoričar Predrag Marković: Najveći utisak jučerašnje proslave Dana državnosti je disperzija praznika

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar Predrag Marković ocenio je da je najveći utisak sa jučerašnje proslave Dana državnosti Srbije disperzija praznika, odnosno to što je on obeležen na mnogim mestima.

Marković je za RTS rekao da je neko došao vrlo pametno na ideju da obeležavanje tog dana ne bude samo u Orašcu, nego da se Sretenje slavi na mnogim mestima.

"To je jako dobar preokret koji se desio ove godine i ja se nadam da će ubuduće da se taj praznik slavi svugde", rekao je Marković.

On je naglasio da je veoma važno da znamo da je 15. februar veliki datum i veliki događaj ne samo za Srbiju, već i za svet.

"Mi smo prvi narod koji je istočno od Rajne usvojio demokratski ustav, ali smo i prvi narod koji se oslobodio od vlasti velike sile. Znači, nikome to nije uspelo pre Srba", istakao je Marković.

Prema njegovoj oceni, svaka država ima svoje praznike i svaka država će čestititi svakoj državi praznik, ali je "naš stvarno bolji od drugih".

Marković je istakao da je Sretenje jedna sinergija dve tradicije, od kojih je jedna borba za slobodu u oružju, a druga je tradicija čuvanja slobode.

Dan državnosti - Sretenje, u Srbiji je juče obeležen odavanjem počasti, polaganjem venaca, svečanim ceremonijama i dodelom odlikovanja, a proslava je završena vatrometom u gradovima širom Srbije i Republike Srpske.