10. mart 2024 16:27

Senad ef. Halitović: Ramazan dolazi u trenutku velikih previranja i nesigurnosti u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Senad ef. Halitović: Ramazan dolazi u trenutku velikih previranja i nesigurnosti u svetu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitović poručio je danas da sveti mesec Ramazan ove godine dolazi kada je, kako se čini, najpotrebniji, u trenutku velikih previranja i nesigurnosti u svetu i velike patnje ljudi u ratom zahvaćenim krajevima sveta.

On je u poslanici povodom Ramazana uputio molitvu za palestinski narod, za mir u celom svetu i za "napredak i sreću naše domovine".

"U ovom mesecu, u noći blagoslovljenoj (mubarek), Alah je ponudio spas čovečanstvu pružajući im čvrsto uže Kurana i jasno svetlo Svoga poslanika.

Alah nas podseća i ove prilike koju dočekasmo da mu se priklonimo, iz svojih prsa zlobu i sve ružno izbacimo, u teškoći napora lakoću osetimo", naveo je Halitović.

On je pozvao muslimanske vernike da se potrude da tokom meseca Ramazana osete milost Alaha i zasluže njegov oprost.

"Ramazansko vreme je mubarek i berićetli. U njemu Allah uvećava vrednost ibadeta, bereket vremena, intezitet oprosta, uvećava svako dobro a sputava zlo. Alahu milostivi, tvojim imenima i svojsvima tvojim veličanstvenim te molimo, spusti na nas svoj blagoslov, učvrsti korake naše ka tvome zadovoljstvu, učini nas od Tebi bliskih, zaštiti nas od zla", poručio je Halitović.

Ramazan počinje večeras sa zalaskom sunca a tokom tog svetog meseca za muslimane ohrabruju se dobra dela, molitve i čitanje Kurana.

Ramazan je deveti mesec muslimanskog lunarnog kalendara, blagosloveni i sveti mesec tokom kojega vernicima islamske veroispovesti širom sveta poste tokom dnevnih sati.

Prvi dan posta je u ponedeljak 11. marta. a poslednji 9. aprila.