13. mart 2024 17:04

Nikola Selaković na sastanku Radne grupe za izradu Nacrta zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Selaković na sastanku Radne grupe za izradu Nacrta zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predsedavao je danas prvim sastankom Radne grupe za izradu Nacrta zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom i istakao da će njegovim usvajanjem Srbija biti među prvim državama u regionu koje zasebnim pravnim aktom uređuju to pitanje, a ukoliko napravi bazu podataka i registar osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija - i među prvima u Evropi.

Ministar je rekao da je pred Radnom grupom zadatak da izradi jedan kvalitetan nacrt zakona koji će, s jedne strane, regulisati osnivanje, način funkcionisanja, finansiranja i rada organizacija osoba sa invaliditetom, a s druge, omogućiti formiranje registra organizacija i saveza osoba sa invaliditetom i svih njihovih članova u Srbiji, čime bi se, kako je objasnio, omogućilo izdavanje posebne kartice koje bi služila za obezbeđivanje i ostvarivanje različitih vrsta pogodnosti.

"Želim da napomenem da će Srbija biti među prvim državama u regionu koje zasebnim pravnim aktom uređuju pitanja vezana za organizacije osoba sa invaliditetom", rekao je Selaković tokom sastanka radne grupe.

On je pojasnio da je uvidom u upravne sisteme suseda Srbije ustanovljeno da su ovakve posebne zakone koje regulišu organizacije osoba sa invaliditetom donele samo Slovenija (2002. godine) i Severna Makedonija (2008. godine), dok Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Albanija i Mađarska status i njihovo delovanje regulišu kroz krovne zakone o organizacijama civilnog društva, odnosno zakone o udruženjima ili fondacijama.

"Ako imamo u vidu onaj drugi zadatak koji treba razraditi u vidu tog nacrta zakona - da napravimo jednu svojevrsnu bazu podataka i registar osoba sa invaliditetom u čitavoj Srbiji i njihovih organizacija, onda ćemo po tome biti ne samo prva zemlja u regionu koja će ovu oblast urediti jednim zakonom, već mislim da ćemo biti među prvim zemljama u Evropi", ukazao je Selaković.

Selaković je naglasio da se savezi osoba sa invaliditetom u Srbiji u najširem smislu bave zaštitom prava članova i da su kao takvi prepoznati kao važni partneri Ministarstva u iniciranju promena radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija.

"Kada sam započeo svoj mandat, jedna od prvih aktivnosti bila je upravo sastanak sa predstavnicima Saveza udruženja osoba sa invaliditetom", naglasio je Selaković

Ministar je podsetio da je tom sastanku ukazano na potrebu da se donese poseban zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom i da je dogovoreno da Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom (NOOIS) dostavi predlog, nacrta ili radne verzije zakona.

On je dodao da Ministarstvo postupa u skladu sa uspostavljenom obavezom država potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom da u procesima donošenja odluka o svim pitanjima koja se odnose na osobe sa invaliditetom, omogući njihovo aktivno učešće preko organizacija koje ih predstavljaju i zastupaju.

"Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom u saradnji sa NOIIS je pripremio jedan predlog radne verzije Zakona organizacija osoba sa invaliditetom. On je zasnovan na ranijoj radnoj verziji iz 2015. godine, ali prilagođen promenama na koje su se u međuvremenu dešavale i sa nekim novim rešenjima, što može da bude jedna od polaznih osnova za pripremu nacrta ovoga zakona", rekao je Selaković

Ministar je istakao i da je pitanje unapređenja položaja osoba sa invaliditetom jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva, pri čemu je donošenje ovog zakona jedan od preduslova za bolju zaštitu prava i otklanjanje prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju.

Selaković se posebno zahvalio da Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom kao i predsedniku Saveza slepih Srbije Milanu Stošiću, jer su kako je naglasio upravo oni 4. novembra 2022. godine, na velikom sastanku sa predstavnicima svih Saveza osoba sa invaliditetom Srbije pokrenuli ovo pitanje.