18. mart 2024 17:04

Ministar Žigmanov čestitao Hrvatima praznik Blagdan svetog Josipa, 19. mart

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Žigmanov čestitao Hrvatima praznik Blagdan svetog Josipa, 19. mart

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji njihov nacionalni praznik blagdan svetog Josipa zaštitnika hrvatskog naroda, 19. mart.

Blagdan svetog Josipa, tesara iz Galileje, verenika Marije i Isusovog hranitelja, jedan je od četiri praznika Hrvata koji, prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, praznuju pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji.

Odluka o tome usvojena je na sednici Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine sredinom 2005. godine i potvrđena od strane Saveta za nacionalne manjine. Sveti Josip je kao zaštitnik hrvatskog naroda proglašen odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2021. godine, u Srbiji živi 39.107 Hrvata, što je, kao i u slučaju brojnih drugih nacionalnih manjina, kao i većinskog srpskog stanovništva, značajan demografski pad u odnosu na popis od pre deset godina.

Hrvati u Srbiji su autohton narod, koji prostore, pre svega Vojvodine, nastanjuje u migracijama, koje su se u nekoliko talasa odvijale od poznog srednjeg veka pa sve do kraja 20. veka.

Status nacionalne manjine Hrvati u Srbiji stekli su usvajanjem pomenutog Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina iz februara 2002. godine, čime se svrstavaju u grupu tzv. novih nacionalnih manjina.

Više od tri četvrtine pripadnika ove nacionalne zajednice živi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, znatan broj ih živi u Beogradu te u drugim većim gradovima u Srbiji.

Teritorijalno su izuzetno disperzirana zajednica – ni u jednoj jedinici lokalne samouprave nisu ni u relativnoj većini.

Grad Subotica njihov je obrazovni, kulturni i politički centar, a najveći deo Hrvata je rimokatoličke veroispovesti.

Tokom istorije, Hrvati u Srbiji sačuvali su svoj nacionalni identitet, a u proteklih 20 godina su uspeli da uspostave respektabilnu manjinsku nacionalnu infrastrukturu.

Najrazvijenije područje rada je prostor kulture sa više od 40 društava, oko 30 objavljenih knjiga, naučni i časopis za književnost.

Sa ponosom ističu kako je najcitiraniji naučnik u Srbiji – akademik Ivan Gutman iz Sombora, pripadnik hrvatske zajednice.

O informisanju na hrvatskom jeziku brine nedeljnik "Hrvatska riječ", dnevni informativni program na Radio-televiziji Vojvodine.

Obrazovanje na hrvatskom jeziku održava se od vrtića do srednje škole, u nekoliko škola na teritoriji Grada Subotice i Bačkog Monoštora, a službena upotreba hrvatskog jezika i pisma je u institucijama AP Vojvodine, Grada Subotice i oko 15 naseljenih mesta.

O svemu tome brine Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a političku artikulaciju interesa sprovodi najjača politička stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.