31. mart 2024 05:00

Danas je Uskrs za hrišćane koji pripadaju crkvama zapadnog obreda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danas je Uskrs za hrišćane koji pripadaju crkvama zapadnog obreda

Foto: Shutterstock.com/Arina P Habich, ilustracija

BEOGRAD - Hrišćani koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas širom sveta i Srbije proslavljaju najveći hrišćanski praznik - uskrsnuće Isusa Hrista.

Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, sutra slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne i brojne manje crkve.

Papa Franja je u subotu uveče vernicima uoči Usrksa poručio da sačuvaju svoju veru i kada su skrhnani bolom, tugom i drugim nedaćama.

On je, između ostalog, naveo "ignorisanje sebičnosti i ravnodušnosti koji nas sputavaju u nastojanju da izgradimo pravednije i humanije gradove i društva", kao i "sve naše težnje za mirom koje su razbijene okrutnom mržnjom i brutalnošću rata".

Tokom Uskrsnog bdenja beogradski nadbiskup Ladislav Nemet je u subotu uveče svim vericima, katolicima i nekatolicima poželo da im Hrist ojača svaku inicijatvu koja život čini lepšim i boljim, i pribiližava život večno uskrslom učitelju.

U samoj uskršnjoj poslanici Nemet je naveo da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i naglasio da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.

Uskršnje slavlje za vernike označava kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove.

Jaje predstavlja simbol obnavljanja prirode i života, a uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povdom Uskrsa uputio je čestitku nadbiskupu beogradskom Ladislavu Nemetu i svim hrišćanskim vernicima koji danas slave Uskrs.