3. april 2024 17:28

Jelena Begović: Ustanove poput Instituta ekonomskih nauka važne su za budućnost Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Ustanove poput Instituta ekonomskih nauka važne su za budućnost Srbije

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da su ustanove poput Instituta ekonomskih nauka veoma važne za razvoj Srbije, istakavši da Institut postiže veoma dobre naučne rezultate, a bavi se i inovacijama.

Ministarka je danas posetila Institut ekonomskih nauka i održala sastanak sa njegovim Upravnim odborom.

"Sagledali smo koji su potencijali ovakvog jednog instituta i koliko je jedan institut ove vrste koji se bavi oblašću ekonomije, analiza, predloga za javne politike, bitan za državu Srbiju, budući razvoj naše nauke, ekonomije, ali i za buduće javne politike", rekla je Begović.

Svakom donosiocu odluka jako je bitno da, kako kaže, ima dobre, kvalitetne, pouzdane podatke. "A to može da pruži naučna zajednica i jedan institut kao što je Institut ekonomskih nauka", rekla je Begović.

Kako je navela, Institut se bavi i inovacijama što, kako kaže, često nije slučaj sa institutima iz oblasti društvenih nauka.

"Planiraju čak i otvaranje jedne 'spinof' kompanije, što je za svaku pohvalu i mislim da je to rezultat strateškog razmišljanja. Ovaj institut u kontinuitetu donosi petogodišnje strategije i programe, uključujući čak i programe razvoja podmlatka, odnosno mladih istraživača, novog kadra", kazala je Begović.

Direktor Instituta ekonomskih nauka Jovan Zubović naveo je da je današnji susret bio prilika da istraživači Instituta čuju šta su ambicije Ministarstva, ali i da se Ministarstvo upozna sa strategijom Instituta.

"Naš Institut, zajedno sa Ministarstvom, angažovan je na obezbeđenju uslova za deponovanje primarnih podataka za istraživače, pre svega za društvene nauke. Imamo i kontinuiranu saradnju vezanu za analizu efekata nauke i za potencijalno ocenjivanje uspešnosti i kvaliteta rada istraživača u Srbiji", izjavio je Zubović.

Prema njegovim rečima, rezultati ostvareni tokom poslednjih nekoliko godina su plod dugogodišnjeg truda i rada svih istraživača, posebno onih koji su učestvovali u kreiranju strategije, što je i potpuno u skladu sa novim planovima Ministarstva koje podržava izvrsnost i relevantnost naučnih istraživačkih radova.