4. april 2024 10:11

Dan studenata Beogradskog univerziteta i ove godine se obeležava nizom aktivnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dan studenata Beogradskog univerziteta i ove godine se obeležava nizom aktivnosti

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Dan studenata Beogradskog univerziteta obeležava se danas u znak sećanja na velike demonstracije koje su studenti organizovali 1936. godine.

Direktor Ustanove Studentski centar Beograd Goran Minić rekao je za Tanjug da se povodom 4. aprila, svake godine organizuje niz aktivnosti, među kojima je i izbor za najboljeg studenta u svih 14 studentskih domova.

“Pravo na konkurs imali su svi redovni stanari doma koji se finansiraju iz budžeta Srbije, a računa se ukupan broj položenih ispita, prosečna ocena svih položenih ispita i ukupan broj ostvarenih ESPB bodova”, rekao je Minić.

Naveo je da će najbolji studenti biti nagrađeni sedmodnevnim boravkom na Zlatiboru za dve osobe, vaučerom za mesec dana besplatnog treniranja u teretani i pet besplatnih termina u sauni, kao i prigodnim poklonom od Ustanove.

Dodao je da Ustanova Studentski centar Beograd tradicionalno organizuje brojna sportska takmičenja.

“Svake godine se sportska takmičenja završavaju finalnom utakmicom turnira u malom fudbalu u Studentskom domu „4. april”. I tada se očekuje veliki broj studenata”, rekao je Minić i podsetio da se na platou Studentskog grada Dan studenata svake godine obeležava organizovanjem koncerta.

Dan studenata Beogradskog univerziteta praznuje se 4. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1936. godine, tokom studentskog štrajka, u sukobu sa pripadnicima „Organizacije nacionalnih studenta“ (ORNAS), poginuo student prava Žarko Marinović.

Štrajk tokom kojeg je on poginuo, bio je vrhunac borbe revolucionarnog studentskog pokreta i zahvatio je sve univerzitete u Jugoslaviji.

Kao rezultat ovog štrajka povučen je predlog vlasti o uvođenju studentske policije i smenjen rektor Vladimir Ćorović.