7. april 2024 15:44

Patrijarh Porfirije: Otac Justin je smernica i putokaz našem narodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Patrijarh Porfirije: Otac Justin je smernica i putokaz našem narodu

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

ĆELIJE - Povodom praznika Blagovesti, dana na koji se rodio i umro Prepodobni otac Justin Ćelijski, patrijarh srpski Porfirije poručio je da je ovaj duhovnik u najtežim vremenima za srpski narod blagovestio i da on za naš narod predstavlja smernicu i putokaz.

"U najteža vremena za naš narod, otac Justin je blagovestio i istovremeno raspet bio. Ne na silu, iako je bio proganjan od sila ovog sveta, nego iznutra, dobrovoljno je raspeo svoj um, svoje srce, svoju volju na krstu Hristovom da bi u njemu zaživeo Hristos", rekao je u prazničnoj besedi patrijarh Porfirije, održanoj u zavetnom hramu oca Justina u manastiru Ćelije, mestu u kojem njegove mošti danas počivaju.

Jedan od najvećih duhovnika pravoslavnog sveta u savremenom dobu, naučnik i molitvenik Prepodobni otac Justin Ćelijski, rodio se na današnji dan pre 130 godina, umro na današnji dan pre 45 godina, saopštila je Eparhija valjevska.

Patrijarh Porfirije je predvodio Svetu arhijerejsku Liturgiju, povodom praznika Blagovesti i u sećanje na oca Justina.

"Danas proslavljamo Blagovesti, početak našeg spasenja, dan u kojem je Sveti arhangel Gavrilo javio Presvetoj Bogorodici da će se u njoj začeti Logos Božji. Uobičajeno za nas ljude, koji mislimo i živimo po logici ovog sveta, Ona je najpre projavila strah, kako se inače mi ljudi plašimo pred tajnom čuda, pojavom blagodati Božje. Ali, arhangel Gavrilo poručuje Presvetoj Bogorodici da se ne boji, jer će Duh Sveti sići na Nju, silom Svojom je oseniti i projaviće se ono što nije moguće čoveku, već samo Bogu", kazao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da se ove godine proslava Blagovesti poklapa sa Krstopoklonom nedeljom u kojoj, u sredini Velike četrdesetnice, Crkva postavlja krst da bude izvor snage, orijentir, znak i znamenje u toku posta, kada prolazimo razne podvige i imamo mnoga iskušenja.

Patrijarh je poručio da je sve uzaludno ako Hristos nije temelj i smisao našeg postojanja.

"Slaveći ove velike dane u manastiru Ćelije, jednom od, uz Kosovo i Metohiju, manastir Hilandar i druge svetinje, rodnih mesta našeg naroda, slavimo onog koji je na krštenju dobio ime po Blagovestima - Blagoje, onog koji je označen imenom filosofa, Svetog Justina Ćelijskog", naveo je u besedi patrijarh.

Naveo je da su u najteža tamna i mračna vremena, iz manastira Ćelije tekle reke blagih vesti o Hristu Spasitelju i napojile svaki pedalj naše zemlje.

"Nahranile mnoge duše u našem narodu, koji je tumarao po bespućima. Na ovom mestu sabirali su se mnogi i pronalazili Hrista. Zato, braćo i sestre, seme sa ovog mesta je proklijalo i daje blagodatne plodove", zaključio je patrijarh Porfirije.

Za zemaljskog života Prepodobnog oca Justina, manastir Ćelije je postalo mesto poklonjenja mnogih bogotražitelja iz celog sveta, ali i mladih intelektualaca, od kojih su neki upravo njime nadahnuti i sami odlučili da se kao monasi predaju na službu Bogu i svojoj Crkvi.

Najpoznatiji među njima svakako su blaženopočivši mitropolit Amfilohije i episkop Atanasije, Episkop bački Irinej, Mitropolit berlinski Marko…

Kao gimnazijalac, ocu Justinu u Ćelije je dolazio i patrijarh Porfirije, a propovedi oca Justina je rado slušao akademik Vladeta Jerotić, jedan od najvećih srpskih intelektualaca novijeg vremena.

Veliki ugled ava Justin uživa u Grčkoj, a na Svetoj Gori smatraju ga svojim, iako nikada na tlu monaške države nije fizički boravio.

Prilikom osvećenja slavskog žita i kolača, na kraju svete Liturgije, patrijarh Porfirije je istakao da je otac Justin smernica i putokaz našem narodu i čestitao današnji praznik.

Molitvena svečanost je krunisana dodelom ordena Prepodobnog oca Justina patrijarhu Porfiriju.