23. april 2024 11:06

Slavica Đukić Dejanović i Nikola Nikodijević: Neće biti nikakvog rušenja OŠ "Stefan Nemanja"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slavica Đukić Dejanović i Nikola Nikodijević: Neće biti nikakvog rušenja OŠ "Stefan Nemanja"

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Osnovna škola "Stefan Nemanja" na Senjaku neće biti srušena, niti će dvorište biti ustupljeno bilo kom trećem licu, a građevinski radovi koji se budu sprovodili mogu biti isključivo radi poboljšanja uslova i povećanja kapaciteta škole, izjavili su danas ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević.

Nikodijević je istakao da su netačni navodi koji su se prethodnih dana pojavili u pojedinim medijima da će škola biti srušena kako bi na tom mestu bila, kako je navedeno, "francuska škola". 

"Tačno je da je stigao upit, ali na sednici Komisije za planove Skupštine grada Beograda, taj upit nije ni razmatran. Odbijen je. Svako ima pravo da Komisiji za urbanizam postavi upit, takvih upita imate na hiljade.

Zašto niko nije objavio da Komisija za urbanizam nije htela da razmatra to i da je odbila zahtev u startu?", istakao je Nikodijević.

On je rekao da informacija koja je objavljena nije proverena do kraja i da niko od onih koji su je objavili nije pokazao zapisnik Komisije za urbanizam, u kome stoji da je Komisija odbila da uopšte raspravlja o tom upitu. 

"Za poslednjih 10 godina smo obnovili i izgradili toliko škola, više nego bilo ko pre nas. Ulagali smo i nastavićemo da ulažemo", istakao je Nikodijević.

Đukić Dejanović je navela da je potpuna neistina da neko planira da ovu školu ruši, ustupi ili proda. "U školu se ulaže da uslovi za rad budu bolji. Ovde smo da demantujemo neistinite navode.

Ministarstvo ima vrlo decidan zahtev, za slučaj bilo kakvih promena građevinskih i urbanističkih, da se poprave uslovi za vaspitanje i obrazovanje više od 400 dece u ovoj školi", rekla je ministarka.

Dodala je da su sa direktorkom škole danas prilikom obilaska razgovarali o tome koje su potrebe škole i da ih je direktorka izvestila o pričama koje su uznemirile veliki broj roditelja i javnosti.

"Mi smo ovde da demantujemo neistinite priče. U ovu školu se ulaže da jedna ovako lepa škola, koja 435 mališana uvodi u život na način da obrazovanje i vaspitanje bude moto za njihovu bolju budućnost, nema ni jedan problem", rekla je ministarka. 

 

Naglasila je da niko nema nameru da prodaje ili bilo šta radi sa ovom školom, osim da u njoj poboljša uslove za rad.

Predsednik opštine Savski Venac Miloš Vidović pročitao je delove zapisnika sa 66. sednice Komisije za planove Skupštine grada Beograda održane prošle nedelje, gde je navedeno da su članovi komisije jednoglasno zakjučili da "na predmetnom području nije moguće planirati površine ostale namene koje bi ugrozile postojeću osnovnu školu "Stefan Nemanja", kao i prostor uz školu na kojem bi se u budućnosti, u skladu sa razvojnim planom, škole planiralo eventualno proširenje škole.

Dodao je da se u zapisniku navodi i da prioritet na ovom području mora biti postojeća funkcija škole i stvaranje planskog okvira za njeno proširenje u okviru površina javne namene.

"Takođe, nije moguće menjati odnose javnih namena koji podrazumevaju zelene površine i druge javne namene definisane važećim regulacionim planom prostorne celine Dedinje", naveo je Vidović.