22. maj 2024 21:37

Održana javna diskusija o Žaku Deloru u Francuskom Institutu u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana javna diskusija o Žaku Deloru u Francuskom Institutu u Srbiji

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Francuskom Institutu u Srbiji danas je održana javna diskusija u organizaciji Foruma za međunarodne odnose (FMO) Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS), uz saradnju sa ambasadom Francuske na temu: "Žak Delor i njegova vizija EU - prošlost i budućnost Evrope" tokom koje je istaknuto da je Delor bio jedinstvena politička figura na evropskoj političkoj sceni i koja je svojim delovanjem u velikoj meri oblikovao i definisao Evropsku uniju kakvu danas poznajemo.

Predsednik Foruma za Međunarodne odnose EPUS Duško Lopandić rekao je da je Delor, nekadašnji predsednik Evropske komisije, jedini koji je na toj funkciji biran čak tri puta.

Dodao je da je tokom desetogodišnjeg mandata, od 1985. do 1995. godine, postavio temelje uvođenja evra, zajedničke valute u državama Evropske unije i naglasio da ga danas mnogi nazivaju tvorcem moderne Evropske unije.

Lopandić je istakao da je Delor samo jedna od tri osobe koja je proglašena počasnim građaninom Evrope, što je, kako naglašava veliko i retko priznanje.

On je ocenio da je tokom svog političkog delovanja, Delor u velikoj meri doprineo stvaranju jedinstvenog tržišta EU koje je omogućilo slobodno kretanje dobara usluga, ali i ljudi među zemljama članicama.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je da je Delor bio jedinstvena ličnost u franscuskoj politici.

"On je bio suštinski vrlo važna ličnost u nastanku EU. Mnogi evropski ugovori su nastali dok je bio na čelu Evropske komisije, kao i ideja o euru", rekao je Košar.

Košar je dodao da su i dan danas njegova razmišljanja referentna tačka po pitanju evropske politike.

"On je bio svestan da u će jednom trenutku EU morati da ima i političku volju kako bi nastala da se razvija. Ako govorimo o današnjem trenutku, jasno je da ekonomska volja nije dovoljna kako bi Evropa nastavila da se razvija već je potrebna i politička", rekao je Košar.

Dodao je da je Delor govorio da ne treba sve prebaciti na institucije već je potrebno naći ravnotežu između institucija i realnih potreba građana.

Naglasio je da je Dolor dok je bio na čelu Evropske komisije bio lucidniji od drugih francuskih političara i govorio da je EU neophodna jer je velika Evropa potreba i da je zato važno priključiti EU i istočne države.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da je teško naći nekoga ko je poput Delora deset godina radio na jednom projektu i uspeo da zadrži svoj kredibilitet.

Žiofre dodaje da je teško definisati Evropu jer ona stalno evoluira i suočava se sa promenama i krizama, a da je upravo Delor svojim delovanjem pomogao da se ona uobliči.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije u Beogradu rekao je da se u Srbiji o Deloru nažalost ne zna dovoljno.

Istakao je da je Delor uspeo da ujednači propise zemalja EU koji su doprineli jačem jedinstvenom tržištu i omogućio da roba neometano cirkuliše.

Dodao je da je Delorovim inicijativama udvostručeni fondovi za siromašne države jer je, kako ističe, Deloru bilo veoma važno EU bude zajednica koja pomaže i socijalno ugroženim kategorijama, a ne samo jedinstveno tržište koje je fokusirano na profit.

"Delor je podržao jedinstvenu evropsku valutu, ali je dodao da je to nezavršen posao", rekao je Zečević i dodao da jedinstvena valuta ide u korist ekonomski najjačih država.