26. maj 2024 12:24

Zlatibor Lončar: Građani da odu na preventivne preglede, prevencija osnov zdravlja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zlatibor Lončar: Građani da odu na preventivne preglede, prevencija osnov zdravlja

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD  - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su vrata više od 200 zdravstvenih ustanova otvorena za besplatne preventivne preglede koji se nastavljaju i danas i da građani treba da iskoriste priliku da se pregledaju, jer je prevencija osnov zdravlja.

Lončar je naveo za TV Prva da građanima za preventivne preglede ne treba zdravstvena knjižica i da roditelji treba da povedu i svoju decu, jer će i ona moći da se pregledaju.

"Roditelji treba da znaju da samo 16 odsto devojčica u prvom razredu srednje škole ima fizičke aktivnosti u skladu sa normama koje bi trebalo da se ispune, 11 odsto đaka na digitalnim društvenim mrežama i platformama provodi više od sedam sati. Jedna petina njih ima problem sa spavanjem. Znači, to su preozbiljni problemi da bi ih zanemarili, a možemo da ih rešimo i bar danas možemo da ustanovimo da li njihova deca imaju neki od tih problema", rekao je Lončar.

On je naveo da je cilj akcije preventivnih pregleda, koju je organizovalo resorno ministarstvo, pre svega da se povrati poverenje građana i pacijenata i da se promeni njihova svest, pa da shvate da je prevencija osnov zdravlja i da je izlečivo ono što se otkrije na vreme.

On je podsetio da je prošle nedelje pregledano više od 23.000 građana, a da su se kod 1.180 njih tog dana otkriveni zdravstveni problemi.

"Otkrili su probleme - od povišenog pritiska, od aritmije, od problema sa bubrezima neke ciste, problema sa jetrom, problemi sa žučnom kesom, problemi sa prostatom. To je otkriveno i ti ljudi već se leče", rekao je on.

Lončar je istakao da su i deca uključena u te preventivne preglede baš zato što se ne bave dovoljno fizičkom aktivnošću, dodajući da to treba da se promeni.

"Naš stav je da decu možemo da oblikujemo u tom predškolskom periodu, negde do četvrtog razreda osnovne škole, da je posle toga sve teže i teže i da ćemo i kod njih da usadimo tu svest da je najnormalnije da odu da se pregledaju, da shvate da treba da se ode kod lekara pre nego što nešto zaboli. Kad nešto zaboli, to može da bude kasno. Ali u ovom momentu nisu ta deca koja mogu da kažu hoću da odem na pregled. Zato apelujem na roditelje da oni iskoriste danas priliku, lep je dan, do 17.00 časova mogu da se pregledaju. Ako treba ostaće se i duže. Kad god stignete u toku dana, odvedite dete. Tu su renomirani naši stručnjaci koji će pogledati, daće vam mišljenje, dijagnozu", rekao je Lončar.

Govoreći o spinalnoj mišićnoj atrofiji, Lončar je naveo da je država bila u mogućnosti da pomogne u lečenju dece koja su obolela od te bolesti, dodajući da se vodi računa i o deci koja imaju druge bolesti.

U isto vreme vodimo i računa o deci sa dijabetesom, da dobiju senzore, rekao je Lončar.

"Već smo obavili razgovore sa tim proizvođačima senzora koji iz meni nepoznatih razloga ne žele da se registruju u Srbiji. Mislim da ćemo dovesti do toga da će morati da se registruju i u Srbiji, jer mi nije logično da su registrovani u Hrvatskoj, a da to neće da urade u Srbiji. Naši građani žele da njihova deca imaju te senzore i ono što država može da uradi jeste da pokrije njihove troškove, to država može da omogući, a oni ako žele neki poseban senzor, moli bi da doplate razliku i da tako konačno rešimo taj problem", rekao je Lončar.

Govoreći o narednim koracima kao novi ministar zdravlja, Lončar je naveo da je potrebno da se vrati poverenje građana u zdravstvo.

"Možemo da napravimo sve bolnice i da nabavimo svu opremu, ali važno je da imamo ljude koji će da rade. To je osnov, mi bez naših lekara i sestara ne možemo ništa. Sad moramo da se koncentrišemo na ove izazove, ostalo ćemo rešavati u hodu", rekao je on.

Govoreći o listama čekanja, Lončar je naveo da će se naći rešenje da se taj problem reši.

"Infrastruktura je bitna da bi se smanjile liste čekanja. Od kliničkih centara, bolnica, novih posteljina, uslova u kojima lekari rade, to su neki osnovni uslovi. Napravićemo neki novi sistem i siguran sam da ćemo naći rešenje. Ja sam razgovarao i sa predsednikom, mi nismo neozbiljni, tražimo najbolje rešenje za to i siguran sam da ćemo ga naći, ali zato razgovaramo i sa pacijentima, hoćemo da čujemo i njihove probleme, da čujemo šta je to što oni misle, jer oni su svaki dan kod lekara po raznim ustanovama, da čujemo gde i šta oni doživljavaju, kako doživljavaju i da bi mi mogli da vidimo šta ćemo i kako ćemo doraditi, ali ćemo sigurno taj problem rešiti", rekao je Lončar.