19. januar 2023 16:51

Centralna proslava kineske Nove godine biće održana 21. januara na Kalemegdanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Centralna proslava kineske Nove godine biće održana 21. januara na Kalemegdanu

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

BEOGRAD - Centralna proslava kineske Nove godine u Srbiji biće održana, uz spektakularni vatromet, u subotu, 21. januara u 17 časova u Beogradu, na velikom šetalištu na Kalemegdanu u prisustvu visokih zvaničnika Republike Srbije, ambasade Kine i Grada Beograda.

Vlada Srbije, kineska ambasada u Beogradu i Institut za pojas i put, u saradnji sa gradovima Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom, organizuju proslavu Kineske Nove godine u Republici Srbiji od 21. do 26. januara, saopštila je danas Vlada Srbije.

Učesnici proslave na Kalemegdanu oživeće tradicionalni ples Igra lava, koji će povesti okupljene kroz Knez Mihajlovu ulicu do Trga Republike, gde će biti održan Festival ukusa Pojasa i puta koji ima humanitarni karakter.

Proslava u Beogradu biće nastavljena i u nedelju, 22. januara, od 12 do 18 časova.

Osim Beograda, Kineska Nova godina biće obeležena i u Boru (23. januara), Novom Sadu (24. januara), Smederevu (25. januara) i Nišu (26. januara), svuda sa početkom u 17 časova gde će do 21 čas građani moći da uzmu učešće u humanitarnoj akciji i probaju specijalitete nekoliko zemalja Pojasa i puta, ali i da uživaju u Igri lava, nastupu borilačkih veština i perfomansu Cuđua (Drevni kineski fudbal).

Svi sadržaji i pripremljeni program oslikaće prijateljstvo naroda Kine i Srbije u tradicionalnom obeležavanju Kineske Nove godine, ali pored toga, svim posetiocima biće približena ideja i sveobuhvatni pristup velikoj inicijativi Pojas i put, predstavljanjem podataka i činjenica o realizaciji inicijative.

Vlada Republike Srbije poziva sve građane da dođu na obeležavanje lunarne nove godine, zabave se, nauče nešto novo i upoznaju sa kineskom tradicijom.

Pored toga, u prostorima u kojima će biti održane zvanične proslave biće postavljeni paviljoni gde će umetnici koji se bave ručnim radovima pokazati svoje veštine i umeće.

Ovaj humanitarni karavan ukusa i darova prijateljstva, poput malog trga iz bajke, na kome će biti hrana i drugi proizvodi, gosti će za 200 dinara, koji će ići u dobrotvorne svrhe, dobiti jedan obrok i bezalkoholno piće iz neke od kuhinja zemalja članica inicijative Pojas i put, a za isti iznos i da se oprobaju u humanitarnom kvizu znanja za koji su pripremljene i nagrade.

Ujedno svi koji učestvuju u kvizu znanja moći će da učestvuju i u nagradnom konkursu koji će zajednički pripremiti Institut za pojas i put i Kineski kulturni centar, a gde će glavne nagrade biti dva puta po dve povratne avio karte na direktnim letovima za Kinu.

Sav prikupljeni prihod na Karavanu prijateljstva na Pojasu i putu će biti usmeren u humanitarne svrhe, i to u Beogradu – Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, u Novom Sadu – Crvenom krstu, u Smederevu – Crvenom krstu - narodnoj kuhinji, u Nišu – Centar za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“ Niš i u Boru – Opštoj bolnici Bor, dečjem odeljenju, a hrana koja preostane će biti donirana Banci hrane, navodi se u saopštenju.