16. novembar 2023 15:17

Milašinović osuđen na kaznu zatvora od 20 godina za ubistvo Žižića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milašinović osuđen na kaznu zatvora od 20 godina za ubistvo Žižića

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD -  Viši sud u Beogradu osudio je Stefana Milašinovića (24) iz Kraljeva, na kaznu zatvora od 20 godina, jer je 28. aprila 2022. godine hicima iz pištolja koji je neovlašćeno nosio, ubio Luku Žižića u kafiću “Ritual caffe” na Novom Beogradu i tom prilikom doveo u opasnost živote drugih gostiju lokala.

Drugooptuženi Jovan Ugrenović osuđen je da je Milašinoviću pomogao da se sakrije nakon ubistva, na kaznu zatvora od godinu i po dana.

Milašinoviću je sud za krivično delo ubistvo utvrdio kaznu zatvora od 14 i po godina, za oružje utvrdio kaznu od četiri godine i za izazivanje opšte opasnosti tri godine, te mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Njemu je sud produžio pritvor.

Tužilaštvo je optužnicom Milašinovića teretilo za krivično delo teško ubistvo na podmukao način, ali je sud prekvalifikao delo u ubistvo, jer kako je navela postpajuća sudija to što se Milašinović prerušio u radnika ne ukazuje na naročitu podmuklost.

Sa druge strane sudija je rekla da je dokazano da je počinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti jer je ugrozio bezbednost ljudi koji su sedeli za stolom sa Žižićem, odnosno na oko pola metra jedni od drugihz

Obrazlažući odmeravanje kazne sudija je navela da sem toga što je Milašinović priznao krivično delo, nema olakšavajućih okolnosti, dok je od otežavajućih sud cenio da je ranije osuđivan.

Sudija je istakla da po Zakonu nisu mogli da ga osude na veću kaznu od 20 godina.

Sa druge strane sudija je rekla da Ugrenović možda nije znao da je Milašinović počinio ubistvo, ali je znao da je počinio neko krivično delo čim je rekao da mu vikendica treba da se skloni.

Više javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je žalbu na ovu presudu, s obzirom da su predložili da se Milašinović osudi za teško ubistvo na kaznu doživotnog zatvora, a Ugrenović na kaznu zatvora od tri godine, rečeno je za Tanjug u tom tužilaštvu.

Ni Ugrenović ni Milašinović nisu dovedeni danas iz zatvora, odnosno pritvora, jer nisu želeli da prisustvuju izricanju presude.

Početkom jula sud je ukinuo Ugrenoviću pritvor i odredio mu meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu) ali je upućen na izdržavanje kazne zatvora na koju je osuđen u drugom postupku, dok se Milašanović od hapšenja 5. maja prošle godine nalazi u pritvoru.

Milašinović je na početku suđenja priznao da je ubio Žižića i rekao da se kaje zbog ubistva, dok na pitanja nije hteo da odgovara.

Ugrenović negirao je izvršenje krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Ugrenović je optužen da je omogućio skrivanje osumnjičenom Milašinoviću koji se tereti za teško ubistvo.

Milašinoviću na teret se stavljaju tri krivična dela teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava i izazivanje opšte opasnosti.

Sumnja se da je Milašinović 28. aprila prošle godine oko 18:50 sati na podmukao način lišio života Žižića koji je sedeo u svom lokalu sa prijateljima, ne očekujući napad.

Osumnjičeni je ušao u lokal, obučen u radnički kombinezon, sa hirurškom maskom na licu, kačketom na glavi i sa tamnim rukavicama, a potom je učtivo pitao svedoka V.Ž. koji je bio u šanku, inače brata Luke Žižića da li može da ode do toaleta, što mu je on dozvolio.

U toaletu se osumnjičeni zadržao 30-60 sekundi, nakon čega je napustio objekat, ali se u isti vratio nakon nepuna 2 minuta i prišao stolu za kojim je sedeo Žižić sa prijateljima, te je u njega ispalio najmanje 7 hitaca iz pištolja marke “Crvena zastava”, koji je nosio bez dozvole.

Naneo mu je povrede glave, vrata i trupa, odnosno grudnog koša i desne natkolenice.

Uspeo je da pobegne sa lica mesta. Uhapšen je 5. maja prošle godine u kući u naselju Grdelica u Kraljevu, skrovištu koje mu je obezbedio drugooptuženi Ugrenović koji je lišen slobode 13. maja prošle 2022.

Oba osumnjičena su se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Kako Tanjug saznaje iz iskaza svedoka saslušanih u istrazi proizlazi da je Žižić odmah posumnjao u Milašinovića koji je ušao u lokal maskiran u radnika.

Luka je najpre svog brata, koji je osumnjičenom dozvolio da koristi toalet, pitao zašto pušta ljude s ulice u toalet kafića, a potom je za stolom prijateljima rekao “da imam nekog dušmanina od ovoga bi zalegao”.

Njegovi prijatelji su takođe komentarisali da im je taj mladić sumnjiv iz nekog razloga.