23. januar 2023 15:40

U Šestoj beogradskoj gimnaziji održana komemoracija profesoru Jovanu Kneževiću

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Šestoj beogradskoj gimnaziji održana komemoracija profesoru Jovanu Kneževiću

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U svečanoj sali Šeste beogradske gimnazije danas je održana komemoracija profesoru Jovanu Kneževiću koji je umro u subotu.

Komemoraciji, koja je počela minutom ćutanja, u punoj sali prisustvovali su nekadašnji učenici profesora Kneževića, kao i doskorašnji, ali i kolege iz te obrazovne ustanove.

 

Bivši učenik Milan Mitrevski ispričao je svoje utiske o upoznavanju profesora Jovana Kneževića.

"Profesor Jovan nije časio časa, odmah nam je izdiktirao zadatak da razmišljamo o njemu. Ceo svoj život podredio je jednom cilju - da od učenika napravi bolje ljude i bolje matematičare. Nikada nije odustao ni od jednog učenika. Svakoga je terao da radi, da stvori radne navike i da radi na sebi, jer po njegovim rečima znanje je moć", ispričao je Mitrevski.

Dodao je da profesoru Kneževiću nikada nije bilo teško da održi još jedan dodatni čas, da učenicima koji se spremaju za takmičenje da literaturu, pomogne im kada ne ide.

 

"Meni lično, profesor Joca je uvek bio više od profesora matematike, bio je moj prijatelj i mentor, neko ko je umeo da me sasluša, da pravi savet, iskrituje kada treba i ne samo meni. Bio je jedan od onih koji puno daju, a ništa ne traže za uzvrat, jedan od onih koji u ljudima uvek traže najbolje i trudi se da to iz njih izvuče na površinu", naveo je.

Mitrevski je naglasio da je profesor Knežević bio svestan koliko je rada, truda i želje potrebno da bi bio najbolji u onome što radiš, ali da za sebe nikada nije govorio da je dobar, već je uvek gledao da sebe unapredi i da postane bolji čovek, bolji profesor, bolji matematičar.

Iz Društva matematičara Srbije, čiji je član bio i profesor Jovan, a njegov dugogodišnji kolega i, kako kaže, prijatelj Predrag Terzić kazao je da profesor Joca nije voleo formalnosti.

"Joca je bio častan, kupovao je crvene hemijske i papire za takmičenja i to je finansirao iz svog džepa. Čuo sam od starijih kolega o teškim devedesetim godinama, kada su mnogi izgubili nadu, on nije gubio nadu i zahvaljujući njemu opstala su srednjoškolska takmičenja u Beogradu", ispričao je Terzić.

 

Navodi da nije verovao u sredu kada ga je video na Jocinoj omiljenoj maršuti od Kalenića do Crvenog krsta, u majci sa kratkim rukavima i papučama, da će to biti njihov poslednji susret.

"Često razmišljam zašto je Joca neshvaćen, ali on pripada onima koji se vode time da je osnovni zadatak u našem poslu koliko pružaš, toliko možeš da tražiš, mislim da je to razlog njegove neshvaćenosti. Ne sumnjam da će istorija suditi o njemu onako kako treba", poručio je Terzić.

 

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kazao je da će ustanoviti nagradu za najboljeg gimnazijskog profesora koju će dodeljivati svake godine, a koja će nositi ime profesora Jovana Kneževića.

Kako dodaje, izbor najboljih nastavnika radiće njegovi bivši učenici koji će biti u žiriju.

Markov je ispričao da je jedan od prvih saveta koji mu je dao profesor Joca da mora da vodi računa o sebi i svom zdravlju.

"Mi smo mu obećali da ćemo ga vratiti u Šestu beogradsku gimnaziju jer ovo je njegova kuća, u koju je mogao da uđe kada hoće i ostane koliko hoće. Iz njegove kuće su pokušali da ga isteraju oni koji su tu samo u prolazu, on se nije dao i borio se. Nedostajaće svima, ušao je u večnost", kazao je Markov.

Knežević je preminuo, kako je saopšteno iz Foruma beogradskih gimnazija, iznenada pre dva dana, a nedavno je suspendovan i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak nakon prijave roditelja učenika jednog odeljenja drugog razreda koji su se žalili na njegovo ponašanje i stroge kriterijume ocenjivanja.

Kako je navedeno u saopštenju Foruma beogradskih gimnazija, Jovan Knežević započeo je profesionalnu karijeru 1986. godine u Šestoj beogradskoj gimnaziji, a ostaće upamćen kao višestruko nagrađivani nastavnik i profesor koji je uvek u prvi plan isticao znanje, zbog čega je često bio izložen različitim vidovima pritisaka koji su dolazili od roditelja, direktora i inspekcija.

Uprkos svemu, kako dodaju, profesor Knežević nikada nije odustao od svojih principa.