23. januar 2023 22:03

Vučić: Rečeno mi je da moramo da prihvatimo novi plan za KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Rečeno mi je da moramo da prihvatimo novi plan za KiM

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, tokom obraćanja građanima da je promena geopolotičkih okolnosti doprinela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju KiM.

"U dogovoru sa članovima vlade, želim da govorim više o strateškim, a ne o taktičkim i dnevno političkim stvarima. Svi smo prethodnih dana  videli prvu verzuju, a koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije u različitim medijima tzv. francusko - nemačkog plana, koji više nije francusko -nemački plan, već mnogo više od toga", rekao je Vučić u Predsedništvu.

 

Kaže da niko nije hteo da govori o kontekstu i okolnostima i onome sa čim se Srbija suočava.

Ako ne prihvatimo novi plan, suočićemo se sa prekidom EU integracija

Vučić je rekao je da mu je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom tri puta rečeno sa čim će se Srbija suočiti ako ne prihvati novi plan za Kosovo i Metohiju.

Kako je naveo, rekli su mu u drugoj rečenici da Srbija mora da prihvati taj plan.

"A ako ga ne prihvatite jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen ceo novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočoićete se sa prekidom evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u ekonomskim i političkom smislu koji će naneti veliku štetu Srbiji", dodao je predsednik.

Predlog prihvatilo i pet zemalja koje nisu priznale Kosovo

Predsednik Srbije izjavio je večeras da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale KiM.

Obraćajući se naciji, rekao je da su te zemlje glasale za taj plan jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja Kosova.

"Došli su da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, nismo nikome ništa uradili, a oni su došli pokazali plan, a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN", rekao je Vučić.

Petorki sam u lice rekao šta ću preuzeti na sebe - šta može, a šta ne

Vučić je izjavio da je razgovor sa petoricom predstavnika međunarodne zajednice bio veoma težak i napet , ali da je bio dovoljno snažan da im u lice kaže sve šta će preuzeti na sebe, šta može, šta ne može, ali je i naglasio da je, nakon svega što je čuo od njih, potrebno pokrenuti razgovor unutar društva.

Predsednik je rekao da nije znao da li da se uhvati za glavu, da li da napusti prostoriju ili da uradi nešto treće kada je video da argumenti ne prolaze, da će Srbija biti suočena sa vizama, povlačenjem investicija, izolacijom.

 "Grečevito sam morao da donosim odluke u tom trenutku, jer su rekli moraš da kažeš - rekao sam šta može i šta ne može", rekao je predsednik i naglasio da Srbija mora da razgovara, da učestvuje u dijalogu, da nastavi svoj evropski put, ne zato što obožava licemerje Evrope o poštovanju povelje UN, rezolucija već zato što bi Srbija bila izgubljena da bude izolovana.

Sledi borba za Zajednicu srpskih opština

"Sada sledi velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština", istakao je predsednik i ocenio da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju kosovskog problema.

Vučić je u obraćanju građanima rekao da će pokušavati da kažu da od 22 principa 21 nije u skladu sa Ustavom Kosova i da neće to da urade, ali očekuje da to u narednim mesecima konačno bude završeno, napominjući da je video odlučnost Amerikanaca.

Istakao je da je za Srbiju važno da bude formirana Zajednica srpskih opština, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

Narednih dana počeću konsultacije sa parlamentarnim grupama

Predsednik Srbije najavio je da će u narednim danima pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa kako bi ih upoznao sa svim detaljima evropskog plana.


"Ono što je važno to je da ću već narednih dana pozvati da obavestim, jer ne mogu da otvoreno govorim, javno, o svim detaljima, sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju. I obavestiću ih o tome kako je to sve teklo. Šta se iza svega krije, šta su namere, pravićemo pravu institucionalnu transparentnost, tražiti značajniju ulogu parlamenta i Vlade", rekao je Vučić tokom obraćanja.

Naglasio je da "narod ne mora da brine", jer ništa nije potpisano.

Moramo da izađemo iz "sopstveniih balona neistina"

Vučić je istakao da se sada mnogi u Srbiji prave naivni i čude kako to da zapadne zemlje  tretiraju Kosovo kao državu, pošto su izašli da takvim planom za KiM, i poručio da moramo da izađemo iz "sopstvenih balona neistina" koje smo sami napravili.

"Dobio sam bezbroj poruka, kažu mi ljudi, neki dobri, a neki se prave da ništa ne znaju, iako u Srbiji svi znaju sve, pa kažu oni SAD, Nemačka i Francuska, tretiraju Kosovo kao državu. Pa dobro jutro Kolumbo smo govorili kada smo bili u školi. Zar svi u Srbiji hoće da se prave tako naivni", upitao je predsednik.

Naglasio je da treba da izađemo iz "sopstvenih balona neistina" koje smo napravili i toga da smo jedini i sami sebi dovoljni u svetu, jer nismo.

Poštovaću Ustav. Koja je politika onih koji mi sa skijanja sole pamet?

Predsednik Srbije Aleksandar istakao je da se u evropskom planu za rešavanje kosvskog pitanja ne spominju Ujedinjene nacije, osim što se kaže da ih nećemo sprečavati pri ulasku u međunarodne organizacije.

"Mi ne možemo da sprečimo ulazak Kosova u Savet Evrope, jer nemamo većinu, borili se koliko god ili ne, a borićemo se", rekao je  Vučić odgovarajući na pitanje N1 da li je to što Srbija ne može da spreči članstvo Kosova u UN, Savetu Evrope, NATO, ono što ga najviše zabrinjava i što je posebno teško prihvatljivo za Srbiju.

Vučić je dodao da ni u NATO ne možemo da sprečimo ulazak, jer nismo članica NATO i Srbiju ne pita niko ništa.

Sada drže pridike, a ćutali kada je proglašena nezavisnost Kosova

Komentarišući izjave pojedinih opozicionih lidera u vezi sa Kosovom i Metohijom, Vučić je ocenio da su se neki drznuli da drže pridike, a ćutali su kada je proglašena nezavisnost tzv.Kosova.

Povodom saopštenja koalicije NADA na čijem je čelu Miloš Jovanović da “izdaja nikada ne prođe nekažnjeno”, Vučić je odgovorio da su u pravu i da to ljudi ne zaborave, dodajući da zato (Miloš) Jovanović i nije na vlasti.

Rekao je da ne volli da koristi reč izdaja, ali da vole da je koriste oni koji su pustili braću Mazreku, Kurtija i sve ostale, a da ništa ne dobiju za uzvrat.

Dogovorili smo na vladi taktičke poteze, zaštitićemo građane i državu Srbiju

Predsednik je izjavio da su danas na sednici vlade, kojoj je i on prisustvovao, dogovoreni taktički potezi - ko će šta da preuzme na sebe i kako će to da izgleda i poručio da će svakako biti zaštitićeni  građani i država Srbija.

"Verujem da je to jedini mogući  put, jer ako je izbor taj da sa jedne strane imamo izolaciju, sankcije ovakve ili onakve, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice, ili  ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači i Kosovo u UN", rekao je Vučić.

Kaže da je on za onaj put kompromisa koliko je moguće.

 

O medijskoj kampanji u regionu: Razmislite zašto im smetam

Povodom pisanja medija u regionu da je tukao zarobljenike u Petrinji, da je iznad Sarajeva nosio pušku, ali i komentarišući izjavu Vilijama Vokera da treba osnovati specijalni sud za njega, predsednik Vučić je rekao: “Kada sam prvi put tražio da odem u Jasenovac pojavila se ta priča ja bio zarobljenik, a Vučić me tukao u Petrinji. Ja nikad u životu nisam bio u Petrinji, ni kao beba nisam prošao kroz Petrinju. Je l’ vi razumete šta to znači u međudržavnim odnosima da takve stvari lažete?”.

Onda su, kaže, počeli da izmišljaju da je došao kao mladi radikal u Sarajevo.

 

Našli smo novo nalazište zlata - u prvih 100 u svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u Srbiji pronađena još jedna lokacija sa zlatom, na kojoj ga ima mnogo više nego u Žagubici.

"To je jedan od prvih sto najvećih nalazišta zlata u celom svetu, a možda i boljih nego u celom svetu", rekao je predsednik i dodao da ne može da precizira gde se to mesto nalazi, jer bi se svi tamo sjatili. On je dodao da tačnu lokaciju znaju samo on i još jedna osoba. 

Znam šta je moja dužnost ako treba da kupim vreme za državu

Predsednik Vučić izjavio je da je ovo njegov poslednji mandat na funkciji predsednika Srbije, da se ne bi libio da podnese ostavku ako bi trebalo da kupi vreme za državu, ali je dodao da sada nije vreme za to.

"Ne mislim da je bilo koji čovek isuviše važan za neku državu. Mi smo svi smrtni i zna se na koliki period možemo da budemo izbarani", rekao je Vučić na pitanje da prokomentariše to što se juče pominjalo u javnosti da bi u jednom trenutku mogao da se odluči za ostavku i da li je to zaista opcija.

Dodao je da je njegova veća briga od svega stanje u Ukrajini, odnosno da će se sukob proširiti. "To se neće smirivati. Samo će da se širi. Vidite da to više nije samo Rusija-Ukrajina, pa mala pomoć. Sad se to raširilo, uskoro će, plašim se, da se raširi i na neke druge teritorije. Naše je da to ne bude na našoj teritoriji", rekao je on i naglasio da će u takvim uslovima zahtevi samo jače i oštrije biti postavljani pred Srbiju.