26. januar 2023 13:15

Ambasador Košar: Sprovođenje sporazuma o ZSO je i u interesu Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Košar: Sprovođenje sporazuma o ZSO je i u interesu Prištine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da je neophodno da deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština bude sproveden, ističući da je potrebno da vlasti u Prištini uvide da je to i u njihovom interesu.

Košar je u intervjuu za Tanjug, na pitanje da li misli da će do kraja godine biti postignut sveobuhvatni sporazum između Beograda i Prištine, rekao da nema ultimatuma, niti fiksiranog datuma, ali da je u interesu svih da taj sporazum bude postignut što pre i da je došlo vreme da se u tom smislu ''učini vidljiv napredak''.

 

Na pitanje kako vidi odnose Beograda i Prištine u budućnosti, Košar je rekao da oni nisu na zadovoljavajućem nivou, ali da bi se njihovom normalizacijom oslobodila velika energija za napredak celog regiona. ''Pomirenje i normalizacija između Beograda i Prištine oslobodili bi ogromnu količinu energije u regionu za ekonomski razvoj, za slobodno kretanje i kontakte među ljudima, koju mi nastojimo da promovišemo, na primer, kada je reč o mladima, sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO), učinivši ceo region još atraktivnijim za investitore, pre svega za strane i evropske investitore'', kaže francuski diplomata.

 

Srbija je više napredovala u pristupnom procesu

Košar je rekao da danas postoji elan kada je reč o proširenju i da je predsednik Francuske Emanuel Makron to rekao za vreme francuskog predsedavanja Savetom EU. ''Postoji elan u pravcu brzog pristupanja i u razumnim rokovima za zemlje Balkana, ali pogotovo za Srbiju, koja je već prešla značajne korake, tako da ne treba odustajati od napora. Sada je trenutak da se prevaziđu pojedine nedoumice koje možda postoje, i da se shvati da je to pristupanje EU na dohvat ruke za nekoliko godina. Ako reforme budu odlučno sprovedene i ako uspemo da ubrzamo normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, što je takođe deo tog pristupnog procesa Srbije EU, mislim da Srbija može brzo da se priključi Evropskoj uniji, u kojoj ima svoje puno mesto'', kazao je francuski ambasador.

 

Košar je dodao da je Srbija sprovela značajne reforme. "Trenutno sprovodi značajne reforme u oblasti pravosuđa, što je bitan element za napredak ka Evropskoj uniji. Postoji i pitanje usvajanja sankcija prema Rusiji zbog rata koji je pokrenula u Ukrajini. To je naravno jedan element koji opterećuje način na koji je Srbija percipirana među članicama EU. Mi razumemo ograničenja kojima je Srbija opterećena, takođe razumemo i poseban odnos koji Srbija ima sa Rusijom kroz istoriju, ali i mi imamo dugu istoriju prijateljstva sa ruskim narodom...'', kazao je Košar.

 

Dodao je da je, međutim, potrebno sagledati realnost onakvom kakva jeste i da ovde ''ne pričamo o Rusiji, već o jednom režimu koji svojim građanima uskraćuje prava i koji je bez ikakvog opravdanja izvršio invaziju na Ukrajinu, svog suseda i jednu suverenu zemlju''. Kaže i da je uveren da srpska javnost i vlasti razumeju da ovo prevazilazi puko birokratsko pitanje usklađivanja politike Srbije sa politikom EU. Stvar je u tome da moramo da zajedno branimo iste vrednosti, vrednosti slobode, poštovanja ljudskih života, koje danas otvoreno krši režim Vladimira Putina. Ja želim da verujem da će Srbija odlučiti da se u potpunosti pridruži evropskoj porodici'', ističe ambasador.

 

Govoreći o saradnji Srbije i Francuske, Košar je rekao da je ona veoma dobra u svim oblastima, ali da svakako ima dodatnog prostora za unapređenje.