7. februar 2023 15:47

Osmani: Ne damo Beogradu instrument kontrole kojim će da minira naš suverenitet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osmani: Ne damo Beogradu instrument kontrole kojim će da minira naš suverenitet

Foto: Tanjug video, arhiva

PODGORICA - Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Podgorici da je pitanje "srpske manjine na stolu" ali da na nivou ZSO ne može biti izvršne vlasti i da Priština ne želi da Beogradu da instrument kontrole kojim će, kako je navela, "minirati naš suverenitet i teritorijalni integritet".

“Ne možemo imati monoetničke strukture. Ne možemo imati izvršnu vlast za ovu zajednicu. To bi moglo dovesti do stvaranja entiteta kao što je Republika Srpska", rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za ovinare sa codlazećim crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

Ona je ponovo optužila Beograd da, kako tvrdi, minira suverenitet tzv. Kosova, a da Priština teži evropskim odelima za 21 vek.

 

I Priština i Podgorica prolaze kroz izazove

Vjosa Osmani tvrdi da je, kako je navela, "Srbija jedina država u regionu koja ne želi dobrosusedske odnose" u regionu" i dodala da i Priština i Podgorica prolaze kroz izazove.

"Strateški cilj Kosova je učlanjenje u NATO", rekla je Osmani i sa žaljem konstatovala ne dele svi ovu viziju Prištine. "Nažalost, ne dele svi naši susedi ovu viziju. Rukovodstvo jedne države je omogućilo da se otvori put malignom uticaju Rusije u našem regionu. Prateći politikovodstvo prijatelja Putina, ovaj lider valjda misli da su naše zemlje, Kosovo i Crna Gora, projekti koje on zove privremenim. I dok on nastavlja da sebe drži u zabludi, ipak zaključak je samo jedan. Crna Gora i Kosovo su suverene, nezavisne države, demokratske države, miroljubive, slobodoljubive, koje su posvećene jasnoj budućnosti u Evropskoj uniji. I kao takve će nastaviti da budu u večnosti", rekla je Osmani.

Osmani je istakla da će Priština i Podgorica nastaviti zajedno da rade na rešavanju pitanja iz davne prošlosti, dok je budućnost, kazala je, iskljucivo moguća na proevropskom putu.