10. februar 2023 20:27

Deset NVO zatražilo zaustavlajanje eksproprijacije zemljišta u vlasništvu Srba u opštinama Zubin Potok i Leposavić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Deset NVO zatražilo zaustavlajanje eksproprijacije zemljišta u vlasništvu Srba u opštinama Zubin Potok i Leposavić

Foto: Print screen/Google maps, ilustracija

PRIŠTINA - Grupa od deset nevladinih organizacija sa Kosova i Metohihe zatražila je danas hitno zaustavlajanje procesa eksproprijacije zemljišta u vlasništvu Srba u opštinama Zubin Potok i Leposavić.

U zajedničkom saopštenju te organizacije su navele da je ''privatna imovina zagarantovana i zaštićena u svim demokratskim društvima" i da zato zahtevaju hitno obustavljanje svih radova na privatnim i društvenim parcelama do sveobuhvatnih konsultacija sa lokalnom zajednicom, njihovim predstavnicima i civilnim društvom'.

Iako su javne rasprave zakazane za 15. i 21. februar, organizacije civilnog društva izražavaju zabrinutost da je to ''samo ispunjavanje zakonske forme", a ne i rešavanje suštinskih pitanja.

Ističu da je interes celokupne zajednice na severu KiM u ovom slučaju najvažniji i da lokalna zajednica ima pravo na svoj stav i potpunu informaciju o svim planovima vlade u Prištini, "kako bi se izbeglo održavanje atmosfere straha i nepoverenja”.

Organizacije civilnog društva su u tekstu upitale ''koji je to interes izgradnje baze pogranične policije na lokaciji koja nije u blizini takozvanog pograničnog pojasa'', kao i ''da li postoji uporedni primer da se baza pogranične policije planira na površini od čak 82 hektara kao što je slučaj sa lokacijom u Drenu u opštini Leposavić''.

U saopštenju se takođe izražava zabrinutost zbog "oduzimanja privatne imovine bez saglasnosti vlasnika i njihovog učešća u procesu eksproprijacije".

Potpisnici ove peticije su Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Aktiv, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva (CSD), Udruženje poslovnih žena Avenija, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Centar za socijalne inicijative (CSI), Omladinska Parteska aktivnost (OPA) i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).