24. februar 2023 17:18

Dačić razgovarao sa Antonioneom o ulozi i angažovanju Srbije u CEI

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić razgovarao sa Antonioneom o ulozi i angažovanju Srbije u CEI

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa generalnim sekretarom Centralno-evropske inicijative Robertom Antonioneom, a u razgovoru je istaknuto da Srbija kao sukcesor jednog od četiri osnivača Centralno-evropske inicijative pridaje izuzetan značaj ovoj inicijativi.

"Republika Srbija posvećuje posebnu pažnju unapređenju regionalne saradnje, naročito kroz učešće u regionalnim inicijativama, što neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU", kazao je Dačić dodajući da "visoko cenimo ličnu posvećenost i doprinos Antonionea i njegovog tima produbljivanju saradnje između zemalja članica CEI i jačanju vidljivosti organizacije".

Antonione je zahvalio na aktivnom učešću Srbije i Dačića lično u aktivnostima CEI, što doprinosi njenoj efikasnosti i unosi novu energiju i vidljivost u njen rad.

Kako je istakao, saradnja sa EU i saradnja u kontekstu evropskih integracija su ključni faktori političkog delovanja i ciljevi CEI.

Razvoj odnosa sa institucijama EU je apsolutni prioritet, i u tom smislu, CEI će nastaviti da pruža punu podršku zemljama članicama, uključujući Republiku Srbiju, na njihovom putu ka EU.