25. februar 2023 14:05

Viola fon Kramon: Strana koja odbije francusko-nemački sporazum biće izolovana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Viola fon Kramon: Strana koja odbije francusko-nemački sporazum biće izolovana

Foto: Tanjug video, arhiva

PRIŠTINA - Izvestilac za KiM u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da će strana koja odbije francusko-nemački sporazum ili strana koja nije konstruktivna biti sve više međunarodno izolovana, kao i da pokušaji da se Zajednica srpskih opština (ZSO) opiše kao druga Republika Srpska ometaju napore da se reši ozbiljan problem.

Ona je za portal Albanijan post rekla da će strana koja odbije sporazum biti okrivljena za neuspeh i dodala da to dobro znaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

To bi moglo dovesti do pogoršanja odnosa sa EU i zaustavljanja nekih važnih procesa, kazala je fon Kramon. Ona je dodala i da dvojica lidera treba da iskoriste veliku političku podršku koju imaju da bi postigli kompromis.

Govoreći o pitanju formiranja ZSO, rekla je da sada ima ljudi koji kažu da se ZSO ne može prihvatiti na tzv. Kosovu jer će to biti druga Republika Srpska.

"To nije nužno slučaj. U svetu postoji mnogo modela autonomije. Republika Srpska je jedna verzija, ali niko ne predlaže istu stvar na Kosovu", navela je fon Kramon, dodajući da pokušaji da se ZSO opiše kao druga RS ometaju napore da se reši ozbiljan problem.

Rekla je i da je što se tiče ZSO, principijelan stav da treba sprovesti sve ranije potpisane sporazume, uključujući i o ZSO.