15. mart 2023 17:22

Hovenijer: O ZSO se više ne pregovora, ni o predlogu EU, očekujemo dogovor u Ohridu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hovenijer: O ZSO se više ne pregovora, ni o predlogu EU, očekujemo dogovor u Ohridu

Foto: TANJUG

PRIŠTINA - Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da se o sporazumu o Zajednici srpskih opština, koji je potpisan u Briselu, ne pregovara, kao i da se o najnovijim tačkama francusko-nemačkog predloga, koji je sada nazvan "evropski", više ne može pregovarati i da je to zvaničan i potvrđen stav SAD.

Na sastanku sa novinarima u Prištini, ponovio je stav SAD da osnivanje ZSO ne treba da krši takozvani Ustav Kosova.

"Što se Zajednice opština sa srpskom većinom tiče, stav Sjedinjenih Američkih Država je da Zajednica ne treba da izlazi van okvira Ustava Kosova i odluke Ustavnog suda iz 2015. godine, već u okviru ovih granica postoji dovoljno prostora za osnivanje Zajednice", kazao je Hovenijer.

Komentarišući to što je Miroslav Lajčak, u vezi sa formiranjem ZSO, doneo predloge 15 modela o pravima manjina u razvijenim zemljama Evrope, Hovenijer je naglasio da to znači samo inspiraciju za formiranje ZSO koja je već dogovorena u Briselu, a nikako da neki od tih modela može da se primeni, nasuprot jučerašnjoj izjavi Aljbina Kurtija da te predoge razmatra kao buduću okosnicu, kako je kazao, udruženja opština. 

Hovinijer je naglasio i da ponuđenim modelima, specijalni posrednik Evropske unije Miroslav Lajčak ne krši Briselski sporazum. 

Naglasio je da u Ohridu očekuje dogovor između Beograda i Prištine.

"Sjedinjene Američke Države ovaj sporazum vide kao bolju poziciju Kosova u međunarodnoj zajednici i stavlja odnos Kosova i Srbije na mnogo stabilniju platformu. Postizanje dogovora u Ohridu, a zatim smernice za njegovu primenu imaju snažnu podršku SAD, ali i svih međunarodnih partnera Kosova, uključujući Nemačku, Francusku, Italiju, druge zemlje Evropske unije, Veliku Britaniju", istakao je Hovenijer.

Na pitanje da su Sjedinjene Američke Države promenile stav oko pravno  obavezujućeg sporazuma uz međusobno priznanje, Hovenijer kaže da nije došlo do promene stava, već do "prepoznavanja realnosti".

"Stav SAD je jasan i ne vidim da se menja. Ali moramo da se suočimo sa trenutkom u kome se nalazimo i mislim da je to realnost, da u velikoj meri zbog odluke koje donosi rukovodstvo u Srbiji nije velika verovatnoća da se postigne međusobno priznanje u ovom trenutku", rekao je američki diplomata.

Očekivanja SAD su da sve partije učestvuju na aprilskim izborima na severu Kosova, uključujući i srpske, ali da izbori moraju da demokratski i bezbedni za sve učesnike. 

Dodao je i da će Sjedinjenje Američke Države uložiti napore da pomognu tzv.Kosovu oko prijema u NATO ukoliko, kako kaže, zvanična Priština pruži konstruktivan doprinos za normalizaciju odnosa.