16. mart 2023 06:45

Lajčak o evropskom predlogu: Sada je ključno fokusirati se na primenu aneksa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lajčak o evropskom predlogu: Sada je ključno fokusirati se na primenu aneksa

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

RIM - Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je prihvatanje evropskog predloga predstavljalo pozitivnu poruku i da je sada potrebno fokusirati se na implementaciju aneksa, što će, kako je rekao, biti glavna tema predstojećeg sastanka u Ohridu.

Da bi se sporazum implementirao, sada se mora odrediti redosled narednih koraka, kao i rokova, i ko šta treba da uradi, naveo je Lajčak na onlajn konferenciji „Evropa i Rusija na Balkanskom frontu” u organizaciji Italijanskog instituta za međunaronde političke studije (ISPI).

"Pošto je sporazum prihvaćen fokusirani smo na primenu aneksa, koji je klučni element", istakao je on.

Lajčak je rekao i da je cilj njegove poslednje posete Prištini i Beogradu bio da čuje mišljenja obe strane o pomenutom aneksu i da će na osnovu toga što je čuo, do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Alјbina Kurtija u Ohridu u subotu biti pripremljena ''nova konsolidovana verzija aneksa na bazi originalnog teksta''.

''To bi trebalo da bude baza naših diskusija u Ohridu i ako uspemo da postignemo sporazum o ovom aneksu, onda je posao obavljen'', kazao je Lajčak.

Lajčak je ocenio da je taj poslednji susret Vučića i Kurtija 27. februara bio najbolji do sada, da je bio težak, ali vrlo otvoren i iskren.

On je još naveo da se geopolitička situacija promenila i da je EU shvatila da se promenila i njena uloga na Zapadnom Balkanu.

Njena uloga je, kako je naveo, postala više strateška i više politička.

''Jako je bitno da prenesemo poruku da je EU sada spremnija za Balkan verovatno više nego što je Balkan spreman za EU, tako da je izuzetno važno shvatiti da su vrata sada ponovo otvorena'', rekao je Lajčak.