16. mart 2023 09:41

Evropski savetnici: Pravi je trenutak za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski savetnici: Pravi je trenutak za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Foto: TANJUG

BEOGRAD - Savetnici nemačkog kancelara Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona i italijanske predsednice Đorđe Meloni ocenili su da je pravi trenutak da se sada postigne dogovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Razlog je što je budućnost, kako Srbije tako i Kosova, pa i čitavog regiona Zapadnog Balkani u Evropskoj uniji, a mi želimo da vas što snažnije podržimo na vašem putu ka članstvu u Uniju", istakli su u zajedničkom autorskom tekstu za "Blic" Jans Pletner, Emanuel Bon i Frančesko Talo.

Kako su naveli Evropa se nalazi na raskrsnici.

"Rusija je svojim brutalnim napadom na susednu Ukrajinu na naš kontinent vratila rat širih razmera. Deo našeg odgovora na ovaj neprihvatljiv udar na evropski bezbednosni poredak jeste da još posvećenije radimo na jačanju i inkluzivnosti našeg evropskog doma. Za angažovanje bio je jasan signal da su Francuska i Nemačka ozbiljne u rešavanju kosovskog čvora", naveli su Pletner, Bon i Talo.

Kako su naveli trebalo bi učiniti dodatni napor da se otklone prepreke iz prošlosti za "balkansku šestorku" koja je krenula putem EU integracija.

"Najočiglednija prepreka jeste nerešeno pitanje Srbije i Kosova koje uz to predstavlja i bezbednosni rizik za Evropu. Dešavanja kojima smo bili svedoci i krajem prošle godine mnogo su nas zabrinula. Blokade, nasilje, pretnje i nacionalistička retorika uveliko otežavaju svakodnevni život građana na severu Kosova", istakli su savetnici u autorskom tekstu.

Oni su ocenili da ta nestabilnost mora da se okonča.

"Mora da se okonča, jer građani Evrope s pravom pitaju kako će Srbija i Kosovo ikada sesti za isti sto u Briselu i kao prijatelji i partneri kada budu članice Evropske unije", naveli su u autorskom tekstu Pletner, Bon i Talo.

Oni su istakli da situacija mora da se okonča pre svega, kako su rekli, zbog građana koji zaslužuju bolju budućnost, kao i zbog investitora koji traže stabilnost regiona u koji ulažu.

Pozdravili su, kako su kazali "snažan signal" koji su predsenik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uputili posle sastanka 27. februara u Briselu kada su prihvatili tekst nacrta.

"Taj sporazum sada treba što pre da zaživi izradom dosledne mape puta za njegovu implementaciju. Cilj predstojećih ključnih pregovora nije nije da se iskomplikuje ono što je već dogovoreno, već da se podstaknu konkretni koraci ka realizaciji istog. Ono što obe strane treba da izbegnu jeste da iznova protumače datu reč, jer bi time prokockale ovu jedinstvenu priliku i rizikovale blokadu na putu ka članstvu u EU", poručuju savetnici u autorskom tekstu.

Kako su naveli, potrebno je da Priština ispuni dato obećanje da zaštiti srpsku zajenicu, preduzimajući mere ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice srpskih opština sa većinskim srpskim stanivništvom, pružajući garancije za visok stepen zaštite za srpsku versku i kulturnu baštinu.

"Srbija treba da se pomiri sa činjenicom da je Kosovo susedna zemlja koja ima svoju evropsku perspektivu i svoje mesto u međunarodnoj zajednici. Vreme nam ne ide u prilog. A još važnije, vreme ne ide u prilog ni Kosovu i Srbiji. Moramo biti na nivou zadatka i odgovornosti, svesni imperativa datog trenutka. Neuspeh bi imao posledice", poručili su savetnici Šolca, Makrona i Melonijeve.